Έκτακτη απόφαση για παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων


Ο πρωθυπουργός ο οποίος βρέθηκε στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, ανακοίνωσε ότι η λειτουργία λιγνιτικών μονάδων – που είχε αναγγελθεί το κλείσιμό τους- τελικά θα παραταθεί. Πρόκειται για την παράταση λειτουργίας της μονάδας «Πτολεμαϊδα 5» , ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί και η λειτουργία των μονάδων, στη Μελίτη και στον Άγιο Δημήτριο.

Ο στόχος όπως ανακοίνωσε, είναι να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο: «Στην τρέχουσα συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη, για να μειώσουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. 

Η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαίδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028 και αν χρειαστεί θα παραμείνουν σε λειτουργία μονάδες όπως η Μελίτη και ο ‘Αγιος Δημήτριος 5. Θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Σχόλια