ΗΠΑ & Ηνωμένο Βασίλειο υπόσχονται εγγυήσεις ασφαλείας στη Σουηδία


Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκαν να προστατεύσουν τη Σουηδία με «αυξημένη στρατιωτική παρουσία» κατά τη διάρκεια μιας πιθανής διαδικασίας αίτησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
, σύμφωνα με πηγές της Aftonbladet.

Αρκετές πηγές με εικόνα των εργασιών του υπουργικού συμβουλίου επιβεβαίωσαν τις συγκεκριμένες υποσχέσεις για εγγυήσεις ασφαλείας που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στη Σουηδία, όπως αναφέρει η εφημερίδα Aftonbladet το βράδυ της Δευτέρας (25 Απριλίου).

Οι υποσχέσεις καλύπτουν αυξημένη στρατιωτική παρουσία, εντατικοποίηση των στρατιωτικών ασκήσεων και «ισχυρή πολιτική» υποστήριξη από τις χώρες του ΝΑΤΟ προς τη Σουηδία κατά τη διάρκεια της πιθανής περιόδου εφαρμογής του ΝΑΤΟ.

Η περίοδος της αίτησης θα είναι η στιγμή που η Σουηδία θα είναι πιο ευάλωτη σε οποιαδήποτε ρωσική επίθεση, μια απειλή που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη υπό το φως των επανειλημμένων ρωσικών απειλών κατά οποιασδήποτε σουηδο-φινλανδικής ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Οι δηλώσεις ότι η Σουηδία δεν θα προστατεύεται ή δεν θα λαμβάνει υποστήριξη κατά τη διάρκεια μιας πιθανής διαδικασίας αίτησης έχουν γίνει «παιχνιδάκι» στα χέρια της Ρωσίας», δήλωσε κυβερνητική πηγή στην Aftonbladet.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η Σουηδία θα αντιμετωπιστεί κατ’ αρχήν ως πλήρες μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας πριν εγκριθεί μια σουηδική αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αυτό σημαίνει ότι η Σουηδία δεν θα είναι μόνη της κατά τη διάρκεια μιας πιθανής διαδικασίας αίτησης, σύμφωνα με την Aftonbladet. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας από τη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, η οποία ανέφερε ότι η Σουηδία δεν είχε λάβει καμία πληροφορία για εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που ξεκινούσε τη διαδικασία υποβολής αίτησης στο ΝΑΤΟ, διότι οι εγγυήσεις αυτές μπορούν να γίνουν πραγματικότητα μόνο αν η Σουηδία γίνει πρώτα πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Κάτι τέτοιο επηρεάζει περαιτέρω τη σκανδιναβική συζήτηση για το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το φινλανδικό μέσο ενημέρωσης Iltalehti, οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας προετοιμάζουν ταυτόχρονα πιθανές αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ στα μέσα Μαΐου.

Σουηδικές κυβερνητικές πηγές το επιβεβαίωσαν αυτό σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen, η οποία ανέφερε επίσης ότι ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Εάν οι αιτήσεις υποβληθούν στα μέσα Μαΐου, αυτό θα συμπέσει με την κρατική επίσκεψη της αρχηγού της Φινλανδίας στη Σουηδία.

euractiv.gr

Σχόλια