Η Σουηδία και η Φινλανδία παραμένουν αναποφάσιστες για ένταξη στο ΝΑΤΟ


Η Σουηδία και η Φινλανδία θα μπορούσαν να εμβαθύνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία,
εάν η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας επιδεινωθεί γενικά ή πυροδοτηθεί από μια πιθανή αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Pekka Haavisto. 

Όμως, ενώ στέκεται δίπλα στη Σουηδή ομόλογό του Αν Λίντε σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι, ο Χααβίστο είπε ότι καμία χώρα δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο επιθετική στάση από τη Μόσχα. 

"Έχουμε ήδη συνεχή συνεργασία. Φυσικά, εάν το περιβάλλον ασφαλείας μας γίνει πιο δύσκολο, φυσικά, μπορούμε να προσθέσουμε διμερή σχεδιασμό και περιλαμβάνει όλους τους τομείς στρατιωτικής συνεργασίας", είπε ο Χααβίστο. Όσον αφορά το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Λίντε είπε: «Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε συμπέρασμα στη Σουηδία». Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από τις 13 Μαΐου, όταν πρόκειται να παραδοθεί μια έκθεση ανάλυσης από το Κοινοβούλιο για την ένταξη, πρόσθεσε. 

Ο Χααβίστο είπε ότι θα ήταν «σημαντικό» και οι δύο χώρες να λάβουν απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ «προς την ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο χρονικό πλαίσιο», ενώ «σεβόμαστε πλήρως» την ανεξαρτησία της αντίστοιχης λήψης αποφάσεων για το θέμα. 

 Την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η διαδικασία ένταξης θα «προχωρήσει γρήγορα» και θα τεθούν προσωρινά μέτρα σε περίπτωση που η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στη συμμαχία.

cnn.com

Σχόλια