Υπουργός εξωτερικών υποθέσεων Ινδίας: Η Ινδία έχει επίσης ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε πριν λίγες ημέρες ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς αυτό που περιέγραψε ως «αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδία»
από ορισμένους αξιωματούχους, κάνοντας μία σπάνια άμεση επίπληξη από την Ουάσιγκτον, δήθεν για το ιστορικό των δικαιωμάτων του ασιατικού έθνους.

Στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν, ο υπουργός εξωτερικών υποθέσεων της Ινδίας S Jaishankar είπε ότι, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν συζητήθηκαν σε διμερή διάλογο, άφησε να εννοηθεί ότι «συμφέροντα, λόμπι και ομάδα ψηφοφόρων» έχουν οδηγήσει τη θέση των ΗΠΑ, επεσήμανε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ίδιες τις ΗΠΑ και υποστήριξε ότι η Ινδία δεν θα είναι επιφυλακτική σχετικά με το θέμα.

Ο Jaishankar επισήμανε επίσης το θέμα μιας υπόθεσης την Τρίτη, όταν δύο Ινδοαμερικανοί Σιχ δέχθηκαν επίθεση σε ένα υποτιθέμενο έγκλημα μίσους στη Νέα Υόρκη.

Λέγοντας ότι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε ανακύψει στο παρελθόν - κατά την επίσκεψη του Blinken στην Ινδία πέρυσι - ο Jaishankar είπε: «Δεν συζητήσαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτή τη συνάντηση. Αυτή η συνάντηση επικεντρώθηκε σε πολιτικο-στρατιωτικά θέματα».

Και πρόσθεσε, «Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να έχουν τις απόψεις τους για εμάς. Αλλά δικαιούμαστε εξίσου να έχουμε γνώμη για τις απόψεις τους και για τα συμφέροντα, τα λόμπι και τις ομάδες ψηφοφόρων που το καθοδηγούν. Όποτε υπάρχει μια συζήτηση, δεν θα είμαστε επιφυλακτικοί στο να μιλήσουμε».

Η Ινδία, όπως γίνεται κατανοητό, πιστεύει ότι το σχόλιο του Μπλίνκεν - το οποίο ήταν μια φράση σε ένα αρκετά εκτεταμένο σύνολο θετικών παρατηρήσεων για τη σχέση - οδηγήθηκε από την ανάγκη της δημοκρατικής κυβέρνησης να καλύψει την «εγχώρια εκλογική της περιφέρεια».

Ο υπουργός είπε ότι η Ινδία έχει επίσης απόψεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. «Εξετάζουμε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν προκύπτουν σε αυτή τη χώρα, ειδικά όταν αφορούν την κοινότητά μας. Είχαμε μια υπόθεση χθες. Εκεί πραγματικά βρισκόμαστε σε αυτό το θέμα». 

hindustantimes 

Σχόλια