Ο Μπάιντεν αποκαλεί για πρώτη φορά τις φρικαλεότητες στην Ουκρανία «γενοκτονία»


Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι οι θηριωδίες που αποκαλύφθηκαν στην Ουκρανία χαρακτηρίζονται ως γενοκτονία, χαρακτηρισμό που απέφευγε στο παρελθόν, αλλά τώρα πιστεύει ότι δικαιολογείται
καθώς αναδύονται σκηνές καταστροφής από πόλεις που κάποτε είχαν καταληφθεί από ρωσικά στρατεύματα. 

"Το ονόμασα γενοκτονία γιατί γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί απλώς να εξαφανίσει ακόμη και την ιδέα του να είναι κάποιος Ουκρανός. Τα στοιχεία αυξάνονται", είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στην Αϊόβα αφού χρησιμοποίησε τον όρο νωρίτερα σε μια ομιλία του. . «Είναι διαφορετικό από ό,τι ήταν την περασμένη εβδομάδα, περισσότερα στοιχεία βγαίνουν», συνέχισε. «Κυριολεκτικά, τα φρικτά πράγματα που έχουν κάνει οι Ρώσοι στην Ουκρανία — και θα μάθουμε όλο και περισσότερα για την καταστροφή». «Θα αφήσουμε τους δικηγόρους να αποφασίσουν, διεθνώς, εάν πληροί τις προϋποθέσεις ή όχι», κατέληξε, «αλλά σίγουρα έτσι μου φαίνεται». 

Ήταν μια δραματική ρητορική κλιμάκωση στην άποψη των ΗΠΑ για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, την οποία ο Μπάιντεν είχε προηγουμένως θεωρήσει εγκλήματα πολέμου. Και φαινόταν να είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα του Προέδρου που επέτρεψε στις συγκινησιακές απόψεις του για τον πόλεμο, να ξεπεράσουν την επίσημη πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη σύγκρουση, παρόλο που εξέφραζε μια θέση που κρατούσαν πολλοί Αμερικανοί τρομοκρατημένοι από τις σκηνές ωμότητας στην Ουκρανία. 

Κέρδισε σχεδόν αμέσως επαίνους από τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky, ο οποίος άρχισε να κατηγορεί τη Ρωσία για γενοκτονία στη χώρα του την περασμένη εβδομάδα. «Αληθινά λόγια ενός αληθινού ηγέτη @POTUS», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. "Το να αποκαλούμε τα πράγματα με το όνομά τους είναι απαραίτητο για να αντισταθούμε στο κακό. Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια των ΗΠΑ που παρέχεται μέχρι στιγμής και χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερα βαριά όπλα για να αποτρέψουμε περαιτέρω ρωσικές φρικαλεότητες."

cnn.com

Σχόλια