Ο ερντογάν ως μέλος του ΝΑΤΟ στηρίζει Ουκρανία και την ίδια στιγμή παρακάμπτει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας...
Πώς η Τουρκία φλερτάρει τους ολιγάρχες της Ρωσίας....
Πουλάει όπλα στην Ουκρανία ενώ καλωσορίζει ρωσικά μετρητά....
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μερικά γιοτ που ανήκουν στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, έναν Ρώσο ολιγάρχη, ελλιμενίστηκαν σε τουρκικά λιμάνια. Σκάφη που συνδέονται με άλλους δύο ολιγάρχες, τον Αντρέι Μολτσάνοφ και τον Μαξίμ Σουμπάρεφ, και με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, έχουν επίσης εμφανισθεί. Στις 29 Μαρτίου ο ίδιος ο κ. Αμπράμοβιτς εμφανίστηκε στην Τουρκία, μαζί με Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.
Η Τουρκία παίζει περισσότερους από έναν ρόλους στον πόλεμο. Ως μέλος του ΝΑΤΟ , υποστηρίζει την Ουκρανία και συνεχίζει να της πουλά οπλισμένα drones, τα οποία έχουν μετατρέψει δεκάδες ρωσικά τανκς σε σκραπ. Ωστόσο, η κριτική του Προέδρου Ερντογάν για τις ρωσικές φρικαλεότητες ήταν ήπια. Και, πιο ανησυχητικό, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία μπορεί να παρακάμπτει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Στις 26 Μαρτίου, ο Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είπε ότι οι δραστηριότητες των Ρώσων ολιγαρχών είναι ευπρόσδεκτες στην Τουρκία, εφόσον σέβονται το διεθνές δίκαιο. Ο Ερντογάν είπε ότι «θα κρατήσει τις πόρτες ανοιχτές». Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε Τουρκία και τη Ρωσία να διεξάγουν τις συναλλαγές τους χρησιμοποιώντας ρούβλια, κινεζικό γουάν ή χρυσό. Η Τουρκία, η οποία ήδη αντιμετώπισε αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά των S-400 αρνήθηκε να αποκλείσει νέες συμφωνίες όπλων με τη Ρωσία.
Οι περισσότεροι Τούρκοι συμπονούν την Ουκρανία. Όμως, η συνήθεια του Ερντογάν να προκαλεί τη Δύση και να κατευνάζει τη Ρωσία έχει αποδώσει καρπούς. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 73% των Τούρκων θέλουν η χώρα τους να παραμείνει ουδέτερη σε σχέση με την Ουκρανία. Μόνο το 34% λέει ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο: το 48% κατηγορεί την Αμερική και το ΝΑΤΟ . Ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει σε τίποτα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, να διαταράξει τη σχέση του με τον κ. Πούτιν. «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι άριστες», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου δικτάτορα, στις 2 Απριλίου.
Η προσφορά του Ερντογάν να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τον έχει κερδίσει επαίνους. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αποδοκίμασε άλλους ηγέτες να επιδείξουν ήπιο τρόπο με τη Ρωσία, είπε μόνο καλά λόγια για τον Τούρκο ηγέτη. Ο ρόλος των τουρκικών drones μπορεί να μετριάζει την ουκρανική κριτική, λέει η Yevgeniya Gaber του Κέντρου Σύγχρονων Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Carleton.
Το ότι η Τουρκία αρνείται να ενταχθεί σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν αποτελεί έκπληξη. Η χώρα παραδοσιακά αντιτίθεται στις κυρώσεις ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Όμως η απογοήτευση με τον οπορτουνισμό του κ. Ερντογάν αυξάνεται στις δυτικές πρωτεύουσες. Πολλοί πιστεύουν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις άκαρπες ειρηνευτικές συνομιλίες ως δικαιολογία. «Κανείς εδώ δεν πιστεύει στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων», λέει ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να καταστρέψει την Ουκρανία και θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να το αποτρέψει».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.