Το 80% της επικράτειας του Λουχάνσκ βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο δήλωσε στο CNN ο περιφερειακός στρατιωτικός διοικητής


Ο Serhii Haidai, επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Λουχάνσκ, δήλωσε ότι το 80% της επικράτειας της περιοχής του βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. 

Εάν η Ουκρανία δεν αντισταθεί, ο αξιωματούχος είπε, «η Ρωσία σίγουρα δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ και θα πιέσει περαιτέρω». Μιλώντας στην Becky Anderson του CNN από μια άγνωστη τοποθεσία, ο Haidai συμφώνησε με τον ρωσικό χαρακτηρισμό ότι η δεύτερη φάση του πολέμου έχει ξεκινήσει, αλλά προειδοποίησε ότι δεν είναι ακόμη μια «πλήρης και ολοκληρωτική εισβολή». «Σίγουρα (οι Ρώσοι) εξαπλώνονται πολύ», είπε. «Έχουμε εγκαταστήσει την άμυνά μας σε πολλές πόλεις. Προσπαθούν να περικυκλώσουν τα στρατεύματά μας, πολλές άσχημες δουλειές γίνονται εκεί…αλλά δεν είχαν καμία επιτυχία μέχρι στιγμής. Κάνουμε καλά που καταστρέφουμε τον εξοπλισμό τους». 

Ο Χαϊντάι πρόσθεσε: «Έχουμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση εδώ. Ολόκληρη η επικράτεια του Λουχάνσκ βομβαρδίζεται. Δεν υπάρχει ασφαλής πόλη… Καταλαβαίνουμε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα προχωρήσει και θα καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της. Αυτό που κάνουμε λοιπόν είναι να προσπαθούμε να εκκενώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους». 

Ο αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση στους εναπομείναντες αμάχους να εγκαταλείψουν την ανατολική περιοχή της Ουκρανίας καθώς οι μάχες εντείνονται. Είπε ότι από τους 350.000 ανθρώπους που ζούσαν στην ουκρανική επικράτεια του Λουχάνσκ πριν από τον πόλεμο, περίπου 70.000 παραμένουν σήμερα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν φύγει με δικό τους μεταφορικό μέσο ή χρησιμοποιώντας τα εθνικά μας λεωφορεία ή εθελοντές. Δεν έχουμε ιδέα πότε θα δημιουργηθούν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, αλλά εκκενώνουμε καθημερινά. 

Το θέμα είναι ότι η Ρωσία παραβιάζει πάντα τις συμφωνίες. Οι βομβαρδισμοί, παρά τις ώρες ησυχίας, συνεχίζονται ακόμα», πρόσθεσε. Ο Χαϊντάι συνέχισε λέγοντας ότι οι βομβαρδισμοί γίνονται «χωρίς ανάπαυλα» στην περιοχή, ο οποίος έχει καταστρέψει το ηλεκτρικό δίκτυο και όλες τις παροχές νερού. Για τους 70.000 ανθρώπους που έχουν απομείνει, οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε αποθήκες, κελάρια και καταφύγια.

cnn.com

Σχόλια