The New York Times : Σχέδια των ΗΠΑ για διάθεση τουρκικών S-400 στην Ουκρανία...με αντάλλαγμα επανένταξη στο πρόγραμμα F-35


Το πήγαινε έλα μεταξύ της βοήθειας στην Ουκρανία και της αποφυγής μιας κλιμάκωσης με τη Μόσχα, έχει οδηγήσει σε ένα κουβάρι αποφάσεων και μερικές φορές βασανιστικές διακρίσεις σχετικά με τα όπλα και άλλα στοιχεία πολιτικής.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ — Τις πρώτες εβδομάδες του πρώτου μεγάλου ευρωπαϊκού χερσαίου πολέμου του 21ου αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν όπλα στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά όχι μαχητικά αεροσκάφη. Εξοπλίζουν τα ουκρανικά στρατεύματα με ελαφριά επιθετικά drones «καμικάζι», αλλά όχι τουλάχιστον με προφανή τρόπο διεξάγει έναν επιθετικό κυβερνοπόλεμο για να υποβαθμίσει το τεχνολογικό πλεονέκτημα της Ρωσίας.

Ο Λευκός Οίκος δεν θα δεσμεύσει αμερικανικά ή ΝΑΤΟϊκά αεροπλάνα στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία, μια κίνηση που Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να μετατρέψει έναν περιφερειακό πόλεμο σε παγκόσμια πυρκαγιά, αλλά παρέχει στην Ουκρανία πυραύλους που θα μπορούσαν να επιτύχουν το ίδιο έργο της καταστροφής ρωσικών αεροσκαφών.

Αυτή είναι η ισορροπία που προσπάθησε να διατηρήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς προσπαθεί να βοηθήσει την Ουκρανία να εγκλωβίσει τη Ρωσία σε ένα τέλμα χωρίς να υποκινήσει μια ευρύτερη σύγκρουση με έναν πυρηνικά οπλισμένο αντίπαλο ή να κόψει πιθανούς δρόμους αποκλιμάκωσης.

Η Ουκρανία παρακαλεί το Κογκρέσο και τον Πρόεδρο Μπάιντεν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν.

Αξιωματικοί της CIA βοηθούν να διασφαλιστεί ότι, τα κιβώτια όπλων θα παραδοθούν στα χέρια των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Αλλά από τώρα, ο κ. Μπάιντεν και το επιτελείο του δεν βλέπουν τη χρησιμότητα μιας εκτεταμένης μυστικής προσπάθειας, να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία κατασκοπείας για να φέρουν όπλα, όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη δεκαετία του 1980. Έχουν κρίνει ότι μια τέτοια εκστρατεία θα ήταν μια περιττή πρόκληση, εν μέρει επειδή οι γραμμές ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτές και υπάρχει μια κυβέρνηση που λειτουργεί στο Κίεβο.

Ο νέος πόλεμος ανάγκασε έναν εκ νέου υπολογισμό σε άλλα μέτωπα. Για παράδειγμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν την ιδέα να παράσχει η κυβέρνηση της Τουρκίας στην Ουκρανία το εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Είναι το ίδιο το σύστημα, που κατασκεύασε η Ρωσία, που Αμερικανοί αξιωματούχοι τιμώρησαν την Τουρκία — σύμμαχο του ΝΑΤΟ — επειδή το αγόρασε από τη Μόσχα πριν από αρκετά χρόνια. Τώρα οι Αμερικανοί διπλωμάτες βλέπουν έναν τρόπο να απομακρύνουν την Τουρκία από τον χορό της με τη Ρωσία — και να δώσουν στους Ουκρανούς ένα από τα πιο ισχυρά αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας που υπάρχουν.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει τον δικό του περίπλοκο λογισμό για το πότε η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ ξεπερνά τα όρια. Έχει τους δικούς του λόγους να μην κλιμακωθεί, δεδομένης της συνδυασμένης ισχύος των μελών του ΝΑΤΟ και των εμφανών δυσκολιών του δικού του στρατού ενάντια στις ουκρανικές δυνάμεις. Αλλά είναι επίσης απίθανο να αποδεχτεί την ήττα ή ένα αδιέξοδο στην Ουκρανία χωρίς να δοκιμάσει περαιτέρω την αμερικανική αποφασιστικότητα, παρά τις ρητές δημόσιες προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον κατά της χρήσης χημικών, βιολογικών ή ακόμα και πυρηνικών όπλων.

Η πρόταση να προμηθεύσει η Τουρκία στην Ουκρανία ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, θα έλεγχε επίσης τι είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο Πούτιν από το ΝΑΤΟ — και πόσο διατεθειμένος ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ που τα τελευταία χρόνια φαινόταν συχνά να χτίζει γέφυρες στη Μόσχα, να επαναλάβει τη δέσμευσή του στη συμμαχία και την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Η ιδέα προέκυψε όταν η Wendy R. Sherman, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, επισκέφθηκε την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες. Η κα Σέρμαν αρνήθηκε να μιλήσει για τις συζητήσεις της.

Ένας άλλος ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι η πρόταση θα εξόργιζε τον κ. Πούτιν. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής, αλλά η Τουρκία ανησυχεί ότι η παροχή των αντιαεροπορικών συστημάτων θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα στόχο της οργής της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, η ανοδική πορεία για την Τουρκία θα μπορούσε να είναι σημαντική: Ανεστάλη από την κυβέρνηση Τραμπ από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 —στο οποίο ήταν ταυτόχρονα αγοραστής και κατασκευαστής εξαρτημάτων για τα προηγμένα αεροσκάφη— μετά την αγορά του Ρωσικά S-400. Μια συμφωνία για την αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την επανένταξη στο πρόγραμμα F-35.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει. Αξιωματούχοι της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησαν σε μηνύματα που ζητούσαν σχολιασμό....

nytimes.com


Σχόλια