Οι Patriot έφτασαν στη Σλοβακία και οι συζητήσεις για τα S-300 στην Ουκρανία συνεχίζονται


Τα συστήματα αεράμυνας Patriot έφτασαν στη Σλοβακία και οι συνομιλίες συνεχίζονται για μια μόνιμη συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την αποστολή του παλαιού σοβιετικού συστήματος S-300 στην Ουκρανία.

Τα εξελιγμένα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας MIM-104 Patriot έφτασαν στη Σλοβακία νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Θα σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Sliač στην κεντρική Σλοβακία και θα τα χειρίζονται Ολλανδοί και Γερμανοί στρατιώτες. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Jaroslav Naď (OĽaNO), εκεί θα είναι πιο αποτελεσματικά στην παροχή αμυντικής ομπρέλας πάνω από τον ουρανό της Σλοβακίας.

«Το σύστημα Patriot δεν αντικαθιστά το παλιό ρωσικό σύστημα S-300, αλλά αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο για την άμυνα του εναέριου χώρου της Σλοβακικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Naď.

Ο σλοβακικός συνασπισμός έχει καταλήξει σε μια «προκαταρκτική συμφωνία» για την παροχή στην Ουκρανία του αμυντικού συστήματος S-300, το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά την Ουκρανία στην αεράμυνα έναντι της Ρωσίας. Ωστόσο, η Σλοβακία θα το πράξει μόνο εάν λάβει «επαρκή αντικατάσταση».

Η Ουκρανία απαιτεί το σύστημα S-300 και τα πυρομαχικά από τα μέλη του ΝΑΤΟ, επειδή διαθέτει και αυτή αρκετά από αυτά και επομένως οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορούν να αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν άμεσα. Τα μόνα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που κατέχουν αυτά τα συστήματα είναι η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν οι ΗΠΑ θα δώσουν στη Σλοβακία συστήματα Patriot για τη δική της προστασία, ώστε η Σλοβακία να μπορέσει στη συνέχεια να στείλει S-300 στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τα Patriot είναι δαπανηρά, καθώς μία μόνο συστοιχία κοστίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια και οι πύραυλοι έως και 6 εκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ λέγεται ότι αξιολογούν αν θα ήταν πιο αποτελεσματικό να στείλουν στους Ουκρανούς στρατιωτική βοήθεια αντί να τη δώσουν στη Σλοβακία.

Το σύστημα Patriot είναι σημαντικά πιο εξελιγμένο και αποτελεσματικό από το S-300. Μπορεί επίσης να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Iskander, τους οποίους ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε επίσης στην Ουκρανία.

(Michal Hudec | EURACTIV.sk)

euractiv.gr

Σχόλια