Jerusalem Post : Οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας είναι πολύ πιο σοβαρές από ότι έχει πει η Δύση...

Τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση του Ισαηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, οι λεπτομέρειες αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Σύμφωνα με άτομα που γνώριζαν λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση, η τρέχουσα κατάσταση είναι ότι η Ρωσία έχει προσφέρει μια «τελική» εκδοχή της προσφοράς της για τον τερματισμό της κρίσης, την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky πρέπει να αποδεχθεί ή να απορρίψει.

Η πρόταση κρίθηκε «δύσκολη» αλλά όχι «αδύνατη», ανέφεραν οι πηγές. Είναι χειρότερο από αυτό που θα έπαιρνε ο Ζελένσκι πριν από την εισβολή, αλλά «τα κενά μεταξύ των πλευρών δεν είναι μεγάλα».

Ο Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις του να σταματήσουν – και δόθηκε η εντολή για την επιβολή κατάπαυσης του πυρός – προκειμένου να περιμένουν την απόφαση του Ζελένσκι, ανέφεραν οι πηγές. 

Εάν ο πρόεδρος της Ουκρανίας απορρίψει την πρόταση, η υπόθεση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» είναι επιρρεπής. Σε αυτό το σενάριο, ο Πούτιν θα διατάξει τον στρατό του να βάλει το πεντάλ στο μέταλλο και να αλλάξει το πρόσωπο της Ουκρανίας. 

Ο Ζελένσκι είναι διχασμένος, είπαν οι πηγές. Από τη μία, απολαμβάνει τεράστια δημοτικότητα και έχει γίνει ο τέλειος Τσε Γκεβάρα. Από την άλλη, γνωρίζει πολύ καλά ποιο ήταν το τέλος του Αργεντινού επαναστάτη και αρχηγού των ανταρτών.

Ο Ζελένσκι μπορεί να υποστηρίξει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα, ανέφεραν οι πηγές. Οι υποθέσεις είναι ότι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς, να αναγνωρίσει επίσημα τους φιλορώσους αντιφρονούντες στην Ουκρανία, να δεσμευτεί ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να συρρικνώσει τον στρατό του και να δηλώσει ουδετερότητα. Εάν απορρίψει την πρόταση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τρομερό: χιλιάδες, ίσως δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί θα πεθάνουν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα του να χάσει εντελώς την ανεξαρτησία της.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών, το ταξίδι του Μπένετ στη Μόσχα δεν είχε σκοπό να μεσολαβήσει μεταξύ των πλευρών και δεν προσφέρθηκε επίσημα πρόταση διαιτησίας. Μάλλον, το ταξίδι είχε σκοπό να καταλάβει ποια ήταν η θέση του Πούτιν, ποια ήταν η ψυχική του κατάσταση και ποιες ήταν οι κόκκινες γραμμές του και να τα αναφέρει στη Δύση. 

Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις πηγές, γίνονται απευθείας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και είναι πολύ πιο σοβαρές από ότι έχει πει η Δύση. Το Κίεβο δεν έχει μοιραστεί με τη Δύση τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν θέλουν να αμβλύνουν την παγκόσμια αίσθηση έκτακτης ανάγκης. 

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι Ουκρανοί γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι απαιτήσεις του Πούτιν και ξέρουν ότι θα πρέπει να πάρουν μια δραματική απόφαση τις επόμενες ημέρες.

Κανείς δεν θα πιέσει τους Ουκρανούς, ανέφεραν οι πηγές. η απόφαση είναι του Ζελένσκι .

Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο: ο Πούτιν είναι αποφασισμένος και οι αυξανόμενες επιπλοκές από την εισβολή δεν θα τον αποτρέψουν. Αντίθετα, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, οπότε όσο ο πόλεμος γίνεται δύσκολος και αυξάνονται οι απώλειες, τόσο περισσότερο θα πιέζεται να δείξει πραγματικά επιτεύγματα. 

Η εντύπωση είναι ότι, παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για μια γρήγορη νίκη επί του ουκρανικού στρατού έχουν αποδειχθεί ψευδείς, ο Πούτιν είναι τόσο αποφασισμένος όσο ποτέ.

jpost.com

Σχόλια