Drones πάνω από την Ουκρανία- Φόβοι για την αποτελεσματικότητα των ρωσικών « φονικών drone» απέτρεψαν τη χρήση τους;


Τα drone έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στη συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση.
Πριν από την εισβολή, οι ειδικοί πίστευαν ότι οι ίδιοι οι ρωσικοί στόλοι των «drone δολοφόνων» ήταν πιθανό να είναι ένα πολύ πιο ισχυρό όπλο, αλλά μέχρι σήμερα δεν το έχουμε δει σχεδόν καθόλου.

Τι συμβαίνει? Το πρόγραμμα drone της Ουκρανίας αναπτύχθηκε από μια ομάδα από χομπίστες , οι οποίοι φαίνεται να γνωρίζουν και να τους αρέσει η τεχνολογία ακόμα κι αν δεν είναι αιχμής. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να έχει σμήνη από αυτόνομα όπλα επόμενης γενιάς, αλλά οι στρατηγοί μπορεί να μην έχουν εμπιστοσύνη στην τεχνολογία .

Drone vs drone


Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2. Λειτουργούν από πλήρωμα στο έδαφος, πρόκειται ουσιαστικά για τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα οπλισμένα με ρουκέτες ή πυραύλους. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί επίσης αρκετά εμπορικού τύπου drone.

Λίγα είναι γνωστά για τα ρωσικά drone, ιδιαίτερα τα νέα μοντέλα με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης (AI). Πέρυσι, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ειδικού τμήματος τεχνητής νοημοσύνης με δικό του προϋπολογισμό, το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες του τον Δεκέμβριο του 2021.

Λίγο πριν εισβάλουν στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις εθεάθησαν να δοκιμάζουν νέα «σμήνη» drone, καθώς και μη επανδρωμένα αυτόνομα όπλα ικανά να παρακολουθούν και να καταρρίπτουν εχθρικά αεροσκάφη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία για αυτόν τον σκοπό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτοί οι τύποι drone με θανατηφόρα ικανότητα εμφανίζονται στην παγκόσμια σκηνή. Η Ρωσία ανέπτυξε μη επανδρωμένα αεροσκάφη «αναχαιτιστές» για να αμυνθεί από εχθρικά αεροσκάφη όταν προσάρτησε την Κριμαία...Το 2014 και το 2020, το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε drone εναντίον της Αρμενίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στην Λιβύη τα τουρκικά καμικάζι drone "Kargu", χρησιμοποιήθηκαν ευρέως. Και Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παρέχουν στην Ουκρανία πρόσβαση στο φορητό «drone καμικάζι», το Switchblade .

Είναι τα drone το μέλλον του πολέμου;

Ο κόσμος ασχολείται με την έννοια των «φονικών drones» για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Παρά τις ανησυχίες του διεθνούς και του εσωτερικού δικαίου, οι ένοπλες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε τεχνολογίες αυτόνομων όπλων, επειδή κοστίζουν πολύ λιγότερο από ένα παρόμοιο όπλο με πλήρωμα, όπως τανκ ή αεροσκάφος, και δεν θέτουν σε κίνδυνο οδηγούς ή πιλότους.

Καθώς ο στρατιωτικός πόλεμος γίνεται πιο τεχνολογικά προηγμένος από ποτέ, τα drone που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη δημιουργούν μια νέα έννοια ισχύος.

Ήδη από το 2017 , ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης εγείρει «κολοσσιαίες ευκαιρίες και απειλές που είναι δύσκολο να προβλεφθούν», προειδοποιώντας ότι «αυτός που θα γίνει ο ηγέτης σε αυτόν τον τομέα θα είναι ο κυρίαρχος του κόσμου».

Ο Ρώσος ηγέτης προέβλεψε ότι οι μελλοντικοί πόλεμοι θα γίνονται με drone και «όταν τα drone μιας χώρας καταστρέφονται από drones μιας άλλης, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να παραδοθεί»

Φτηνά drone εμπορικού τύπου

Ο Πούτιν είχε στο παρελθόν προσδιορίσει την ανάπτυξη όπλων με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης ως μία από τις πέντε κύριες στρατιωτικές προτεραιότητες της Ρωσίας.

Ωστόσο, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, φαίνεται ότι τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται με το μέγιστο αποτέλεσμα - κυρίως στοχεύοντας ρωσικούς σχηματισμούς που προμηθεύουν καύσιμα ή πυρομαχικά στις δυνάμεις της πρώτης γραμμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποιούν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το εμπόριο για να εντοπίσουν ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους και να βοηθήσουν στο συντονισμό των επιθέσεων πυροβολικού. Έχουν προκύψει αναφορές για Ουκρανούς στρατιώτες που έφτιαχναν εκρηκτικά σε αυτοσχέδια drone πριν τα πετάξουν σε ρωσικά τανκς .

Πού είναι τα drones της Ρωσίας;

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς γιατί δεν έχουμε δει επιθέσεις από ρωσικά drone.

Ένας πιθανός λόγος είναι ότι τα drone κρατούνται σε εφεδρεία για μια μεταγενέστερη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ένας άλλος πιθανός λόγος είναι τα logistics. Δεδομένων των εκτεταμένων αναφορών για καταστροφή ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων, η Ρωσία ενδέχεται να μην είναι σε θέση να υποστηρίξει επιχειρήσεις drone στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου RAND , ωστόσο, ένας από τους μεγαλύτερους λόγους μπορεί να είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην τεχνολογία.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η εμπιστοσύνη;

Όλες οι σύγχρονες στρατιωτικές δυνάμεις περιλαμβάνουν εμπιστοσύνη: εμπιστοσύνη στους υφισταμένους να ακολουθούν εντολές και εμπιστοσύνη στους διοικητές για να δίνουν εντολές. Όταν ένα μηχάνημα χρησιμοποιείται στη θέση ενός ανθρώπου, ένας διοικητής πρέπει να μπορεί να εμπιστεύεται αυτό το μηχάνημα όσο και έναν άνθρωπο.

Αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Οι ερευνητές γνώριζαν από καιρό την «προκατάληψη της μηχανής»: την ιδέα ότι εμπιστευόμαστε τις μηχανές για να παίρνουν αποφάσεις, απλώς και μόνο επειδή είναι μηχανές . Ωστόσο, η άστοχη εμπιστοσύνη στις μηχανές – ειδικά αν παίρνουν αποφάσεις ζωής και θανάτου – μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Ένας τρόπος για να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στα στρατιωτικά drone θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός τους σε απλούς ρόλους. Ένα drone που λειτουργεί απλώς ως αερομεταφερόμενη κάμερα δεν μπορεί να παραποιήσει αυτό που βλέπει, ενώ ένα drone που σαρώνει και επεξεργάζεται βίντεο για να εντοπίσει στόχους (αυτό που ο στρατός αποκαλεί «σύστημα υποστήριξης αποφάσεων») είναι πολύ πιο πιθανό να κάνει ένα μοιραίο λάθος.

Στην εποχή του αυτόνομου πολέμου, το όριο-ερώτημα θα είναι πόσο εμπιστευόμαστε τις μηχανές. Καθώς τα φονικά drone γίνονται πιο κοινά και οικεία, το ερώτημα είναι πόσο ικανοποιημένοι είμαστε ότι τα drone θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις; Για να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα όπλα θα χρειαστεί να τα εμπιστευτούμε, αλλά πρώτα θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η εμπιστοσύνη είναι δικαιολογημένη.

theconversation.com/

Σχόλια