Σύμφωνα με το "DER SPIEGEL"...οι Γερμανοί προσπαθούν να μας στείλουν πίσω 10.000 πρόσφυγες

Συμφωνία ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και το Βερολίνο;

Στο ζήτημα της δευτερογενούς μετανάστευσης από την Ελλάδα επανέρχεται το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL, υποστηρίζοντας ότι έχει επέλθει συμφωνία ανάμεσα στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσυ Φέζερ, ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. 

«Αιτήσεις για χορήγηση ασύλου από περίπου 41.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν παγώσει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου (Bamf), κάποιες από αυτές εδώ και χρόνια», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. «Ο λόγος είναι ότι οι αιτούντες άσυλο είχαν ήδη λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, στη συνέχεια όμως ταξίδεψαν στη Γερμανία, όπου έκαναν εκ νέου αίτηση για παροχή ασύλου

Κανονικά θα έπρεπε να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ωστόσο η σχετική απόφαση της υπηρεσίας ασύλου εκκρεμεί, επειδή σύμφωνα με την νομολογία των γερμανικών διοικητικών δικαστηρίων δεν τυγχάνουν της απαραίτητης φροντίδας στην Ελλάδα. Αυτό θα αλλάξει, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. 

Είχε προηγηθεί μία συνομιλία ανάμεσα στην υπουργό Εσωτερικών Νάνσυ Φέζερ και τον έλληνα υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Σε αυτήν οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα βασικά σημεία ενός προγράμματος, με το οποίο η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να παράσχει στέγη και φροντίδα στους πρόσφυγες. Ωστόσο ακόμη παραμένει ανοιχτό ποιοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».  

dw.com

Σχόλια