CNN :Οι ΗΠΑ σε επαφή με τον Ζελένσκι μέσω ασφαλούς δορυφορικού τηλεφώνου που του έδωσαν...


Οι ΗΠΑ παραμένουν σε τακτική επαφή με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky μέσω ενός ασφαλούς δορυφορικού τηλεφώνου που οι ΗΠΑ έδωσαν στην ουκρανική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα πριν συμβεί η εισβολή, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα. 

Οι προηγουμένως πιο ασφαλείς επικοινωνίες μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων πραγματοποιούνταν μέσω της πρεσβείας στο Κίεβο, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι. Όταν οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν να εκκενώσουν την πρεσβεία, και καθώς αυξάνονταν οι φόβοι για τη ρωσική εισβολή που συμβαίνει τώρα, οι ΗΠΑ έστειλαν το τηλέφωνο που χρησιμοποιείται τώρα στους Ουκρανούς ομολόγους τους. 

Ο Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να παραμείνει στη χώρα και επί του παρόντος μετακινείται σε πολλές τοποθεσίες στο Κίεβο που προστατεύονται με σημαντική παρουσία ασφαλείας, ανέφερε το CNN. Προηγουμένως, ο Ζελένσκι είχε βιντεοσκοπήσει μηνύματα του ίδιου να μιλάει μπροστά σε μνημεία ή άλλα αναγνωρίσιμα κτίρια, αλλά η ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη δόθηκε μέσω βίντεο από μια αίθουσα διακοσμημένη μόνο με μια ουκρανική σημαία. 

Οι ΗΠΑ παρείχαν ένα παρόμοιο δορυφορικό τηλέφωνο στον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε ο αξιωματούχος. Τα τηλέφωνα απαιτούν ηλεκτρισμό, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν από γεννήτρια ή ενέργεια από αυτοκίνητο, εάν χρειάζεται. 

Αρχικά χρειάστηκαν λίγες μέρες για να βάλουν τα δορυφορικά τηλέφωνα και να λειτουργήσουν οι Ουκρανοί επειδή οι οδηγίες για τον τρόπο χρήσης του ήταν στα αγγλικά, όχι στα ουκρανικά. Ο Ζελένσκι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησαν μόλις την Τρίτη, σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο και τον Λευκό Οίκο.

cnn.com

Σχόλια