CNN: Η Σλοβακία συμφώνησε αρχικά να στείλει S-300 στην Ουκρανία


Η Σλοβακία συμφώνησε αρχικά να παράσχει στην Ουκρανία ένα βασικό σύστημα αεράμυνας της σοβιετικής εποχής για να βοηθήσει στην άμυνα έναντι των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών
, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξακολουθούν να παλεύουν με το πώς θα συμπληρώσουν τις αμυντικές δυνατότητες της ίδιας της χώρας και η μεταφορά δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη. 

Σύμφωνα με δύο από τις πηγές, η Σλοβακία, ένας από τους τρεις συμμάχους του ΝΑΤΟ που έχουν τα εν λόγω αμυντικά συστήματα, θέλει διαβεβαιώσεις ότι τα συστήματα θα αντικατασταθούν αμέσως. Εάν μια χώρα παρείχε τους S-300 της, η προμηθεύτρια χώρα είναι πιθανό να αποκτήσει το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Patriot, για να συμπληρώσει την ικανότητα που θα έχανε, σύμφωνα με δύο άλλες πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις. 

Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ήδη ανακοινώσει δημόσια ότι στέλνουν Patriots στη Σλοβακία. Αλλά η ενσωμάτωση ενός νέου, πολύπλοκου συστήματος αεράμυνας στην υπάρχουσα στρατιωτική αρχιτεκτονική μιας χώρας, καθώς και η εκπαίδευση των δυνάμεών της για τη χρήση του, μπορεί να πάρει χρόνο, προειδοποίησε μια πηγή που γνωρίζει το θέμα. 

Η ώθηση για την απόκτηση περισσότερων S-300 στα χέρια των Ουκρανών έρχεται καθώς το Κογκρέσο πιέζει την κυβέρνηση Μπάιντεν, να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκτήσει το σύστημα αεράμυνας. Οι βουλευτές και των δύο πλευρών, που άκουσαν τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky σε ομιλία του το πρωί της Τετάρτης, προέτρεψαν τις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκτήσει τα όπλα που αναζητά, ιδιαίτερα αφού η κυβέρνηση αντιτάχθηκε σε σχέδιο την περασμένη εβδομάδα να παράσχει στην Ουκρανία πολωνικά MiG -29. 

Ο βουλευτής Michael McCaul, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, άφησε να εννοηθεί δημόσια την Τετάρτη ότι, οι ΗΠΑ είχαν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την πρόσβαση της Ουκρανίας σε πρόσθετους S-300, ένα αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα που πηγές του Κογκρέσου λένε ότι η Ουκρανία λειτουργεί ήδη αποτελεσματικά ενάντια στη ρωσική επίθεση. «Έχω πιέσει σκληρά για αυτό», είπε ο McCaul στον Jim Sciutto του CNN. «Είμαι περήφανος που λέω ότι έχουν S-300 τώρα». 

Ένας βοηθός του McCaul είπε αργότερα ότι αναφερόταν στα συστήματα S-300 που ανήκουν και λειτουργούν στην Ουκρανία εδώ και χρόνια. Αυτά τα συστήματα είναι ήδη στη χώρα. Ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ ήταν επίσης εξαιρετικά επιφυλακτικοί στο να κάνουν τις συνεισφορές τους στην Ουκρανία δημόσια, είπαν πολλές πηγές στο CNN. 

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα διαθέτουν επίσης περισσότερα σύγχρονα συστήματα S-300. Το σύστημα της Ελλάδας είναι ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που λειτουργεί επί του παρόντος στην Ουκρανία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν θα χρειαζόταν πρόσθετη εκπαίδευση για να είναι χρήσιμο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η πρεσβεία της Σλοβακίας στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν. 

Το CNN απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και στο Υπουργείο Άμυνας για σχόλια

cnn.com

Σχόλια