Ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στη Γερμανία να βοηθήσει να σωθεί το Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στη Γερμανία να σώσει την πρωτεύουσα του Κιέβου, σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος τη Δευτέρα. 

Το Κίεβο, παλαιότερα αποκαλούνταν ένα «νέο Βερολίνο», παρόμοιο στο πνεύμα «ανοιχτής κοινωνίας, συγκίνησης, ελευθερίας στις πλατείες, ειλικρίνειας των ανθρώπων, κλαμπ και πάρτι», είπε ο Ζελένσκι. «Τώρα το Κίεβο είναι κλειστό. Είναι σιωπηλό εν αναμονή μιας νέας σειρήνας αεροπορικής επιδρομής, που θα αναγκάσει τους ανθρώπους να μπουν σε καταφύγια». 

Ο Ζελένσκι έπαιξε ένα βίντεο κλιπ 20 δευτερολέπτων από μια σειρήνα αεροπορικής επιδρομής, τον ήχο που ακούνε οι Ουκρανοί «εδώ και ώρες, μέρες και εβδομάδες». "Ο ήχος της σειρήνας είναι κάτι με το οποίο ζουν οι Ουκρανοί, δουλεύουν και προσπαθούν να κοιμηθούν. Περιποιούνται τις πληγές τους, γεννούν μωρά και πεθαίνουν", πρόσθεσε. 

Τόσο η Ευρώπη όσο και οι Γερμανοί «έχουν τη δύναμη» να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία, είπε ο Ζελένσκι, λέγοντας ότι «χωρίς το εμπόριο, τις εταιρείες σας και τις τράπεζές, η Ρωσία δεν θα έχει τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον πόλεμο». 

Επανέλαβε τις εκκλήσεις από την Ουκρανία να κλείσουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια προς τη Ρωσία, να εγκαταλείψουν τις ρωσικές πηγές ενέργειας και να διακόψουν την προμήθεια αγαθών στη Ρωσία. 

"Είμαι βέβαιος ότι η ειρήνη είναι δυνατή. Αλλά πρέπει να δράσετε για να την πετύχετε. Καθένας από εσάς στη Γερμανία, στην Ευρώπη. Για να ονομαστεί το Κίεβο ξανά ένα νέο Βερολίνο, ώστε οι δρόμοι και οι πλατείες μας να είναι τόσο ασφαλείς όσο οι δικές σας. " είπε ο Ζελένσκι.

Σχόλια