Οι ΗΠΑ εξετάζουν διάθεση συστημάτων αεράμυνας σε συμμάχους του ΝΑΤΟ λόγω ανησυχίας για τις απειλές της Ρωσίας


Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν κρίσιμα συστήματα αεράμυνας σε συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη
, καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο επίθ
εσης πυραύλων ή αεροσκαφών κατά της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει τη σκέψη της τρέχουσας κυβέρνησης. 

«Οι ΗΠΑ εξετάζουν μια σειρά δυνατοτήτων», είπε ο αξιωματούχος. Δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά η ιδέα επικεντρώνεται στην ανησυχία ότι, ρωσικοί πύραυλοι ή αεροσκάφη ενδέχεται να επιτεθούν εσκεμμένα σε στόχους εντός του εδάφους του ΝΑΤΟ κάποια στιγμή, εάν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει ότι αυτά τα έθνη αποτελούν κίνδυνο για την εισβολή του λόγω της υποστήριξής τους στην Ουκρανία. Και λόγω της στενής εγγύτητας του εναέριου χώρου, υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η αεράμυνα πρέπει ν είναι διαθέσιμη σε περίπτωση ακούσιας παρεκτροπής στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ. 

Η δημιουργία μιας αποκαλούμενης γραμμής άμυνας των ΗΠΑ στη Ρωσία ήταν εν μέρει για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες. Αλλά υπάρχει μια αίσθηση ότι χρειάζεται μια ομπρέλα αεράμυνας. Λόγω της αμυντικής φύσης αυτών των συστημάτων, οι ΗΠΑ θα τονίσουν ότι οι Ρώσοι δεν πρέπει να έχουν καμία ανησυχία. 

Τα πιο πιθανά συστήματα που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν από τις ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι το σύστημα Patriot και THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) που έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη Μέση Ανατολή για να βοηθήσουν στην κατάρριψη εισερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει ήδη εκτοξεύσει περίπου 600 πυραύλους από την έναρξη της εισβολής.

cnn

Σχόλια