Φον ντερ Λάιεν: «Κάντε οικονομία στην ενέργεια!»


«Κάντε οικονομία!». Aυτή ήταν η έκκληση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές
σήμερα το πρωί μιλώντας στην εκπομπή Morgenmagazin του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.  H Γερμανίδα επικεφαλής της Επιτροπής τόνισε ότι επίκεινται προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας κυρίως για τη βιομηχανία,νέες οδοί για την παράδοση ενέργειας αλλά και επέκταση το συντομότερο δυνατόν της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εάν συνδυαστούν όλα αυτά, όπως είπε,  «μπορούμε να γίνουμε πολύ πιο γρήγορα ανεξάρτητοι από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε ταυτόχρονα τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συνέχιση των εισαγωγών ρωσικών καυσίμων στην Ευρώπη, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και μολονότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ήδη απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Πιο εύκολο για τις ΗΠΑ να επιβάλουν εμπάργκο

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ εξαρτάται ακόμη από τη ρωσική ενέργεια, περισσότερο από τις ΗΠΑ

H πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ωστόσο ότι μεταξύ των δυτικών συμμάχων υπάρχει γενικά ομοφωνία ως προς τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, στο θέμα όμως του ρωσικού πετρελαίου  είναι πιο εύκολο για τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο βήμα από ό,τι η ΕΕ,  επειδή δεν εξαρτώνται τόσο άμεσα από τη Ρωσία.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, μια «υπερβολική» άνοδος στις τιμές των καυσίμων, θα «αποδυνάμωνε» την Ευρώπη τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι «να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα έναντι του Πούτιν, χωρίς όμως να ζημιωνόμαστε και εμείς».

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ, ο οποίος τάχθηκε επίσης κατά ενός μποϊκοτάζ του ρωσικού φυσικού αερίου χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» την επίδραση των «υψηλών, ανεξέλεγκτων τιμών ενέργειας» για τη γερμανική και ευρωπαϊκή οικονομία και βέβαια τους καταναλωτές. Mάλιστα, όπως παρατηρεί, εάν η Γερμανία αποχωρούσε από τα σχετικά φθηνά συμβόλαια προμήθειας ενέργειας, θα έπρεπε να συναφθούν νέες ενεργειακές συμβάσεις με πολύ χειρότερους όρους.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο dw.com

Σχόλια