Ποντόλιακ: Η Ουκρανία θέλει να υπογράψει διεθνή συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας-Οι προετοιμασίες για συνάντηση των Προέδρων μπορούν να ξεκινήσουν

Η Ουκρανία θέλει να υπογράψει διεθνή συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας, η οποία θα της προσφέρει αξιόπιστους συμμάχους και πραγματική προστασία από οποιαδήποτε νέα επιθετικότητα στο μέλλον. Αυτό τόνισε ο σύμβουλος του επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου, μέλους της Ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας Ποντόλιακ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης στο ουκρανικό κέντρο μέσων ενημέρωσης.

Ο Ποντόλιακ σημείωσε ότι ήταν αρκετά αισιόδοξος για τον γύρο των συνομιλιών πρόσωπο με πρόσωπο Ουκρανίας-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, που έλαβε χώρα στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη (Τουρκία).

Ο Ποντόλιακ υπενθύμισε ότι η Ουκρανία θα ήθελε να δει τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως τους κύριους εγγυητές της ασφάλειάς της, καθώς και την Τουρκία, τη Γερμανία, την Πολωνία και πολλές άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, η Ιταλία έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε μια τέτοια συμφωνία. Η Συνθήκη θα είναι ανοιχτή για προσχώρηση κάθε χώρας.

Ο Ποντόλιακ είναι πεπεισμένος ότι οι διαθέσιμες εξελίξεις δείχνουν ότι οι προετοιμασίες για τη συνάντηση των Προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας μπορούν ήδη να ξεκινήσουν. Ωστόσο, η ρωσική πλευρά δεν έχει ακόμη εξετάσει τις προτάσεις της Ουκρανίας και να δώσει μια προκαταρκτική απάντηση σε αυτές. Επί του παρόντος, οι διαδικτυακές ομάδες εργασίας εργάζονται συνεχώς για να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης καταγράφηκαν ενδιάμεσες προτάσεις, τις οποίες οι δυο πλευρές έχουν ήδη επεξεργαστεί και συζητήσει. Υπάρχει πιθανότητα σε λίγες μέρες να καταστεί δυνατή η επίτευξη του επόμενου γύρου συνομιλιών.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι απαραβίαστα για τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, κάτι που τονίζει συνεχώς ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι.

president.gov.ua

Σχόλια