Επιστροφή φόρου ή κουπόνι καυσίμων για τους εισοδηματικά αδύναμους...


Ανοίγει η βεντάλια των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με την προσθήκη ειδικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών των καυσίμων.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα έρθουν να προστεθούν στη συνέχιση της στήριξης των τιμολογίων του ρεύματος και του φυσικού αερίου, αλλά και στην «επιταγή ακρίβειας» προς τους ευάλωτους, και θα ανακοινωθούν προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θέλει να κατευθύνει τη στήριξη στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όχι να εφαρμόσει ένα οριζόντιο μέτρο από το οποίο θα επωφεληθούν οι πάντες, όπως π.χ. μια γενική μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ στα καύσιμα. «Δεν θέλουμε να επωφεληθεί αυτός που οδηγεί Καγιέν στην Εκάλη ή Φεράρι στη Γλυφάδα», σημείωναν χαρακτηριστικά οι πηγές. 

Η στήριξη αυτή θα μπορούσε να γίνει πιθανώς με κάποιας μορφής επιστροφή φόρου ή με κουπόνι καυσίμων για τους εισοδηματικά αδύναμους. Η Πορτογαλία επιδοτεί τη δαπάνη για καύσιμα έως 50 λίτρα τον μήνα, με κόστος 133 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της. 

Η κυβέρνηση εδώ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα μέτρο στήριξης των ευάλωτων επιστρέφοντας τα επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ στα καύσιμα. Οι πηγές ανέφεραν ότι «τα μέτρα θα είναι συγκρατημένα και προσωρινά, στον βαθμό που θεωρούμε ότι τα αντέχουμε».

kathimerini

Σχόλια