Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους υπερηχητικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία


Η Ρωσία χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους στην εισβολή της στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

« Η Ρωσία εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους, γιατί είναι το μόνο πράγμα που μπορούν να περάσουν με απόλυτη βεβαιότητα», είπε ο Μπάιντεν. "Είναι ένα επακόλουθο όπλο... είναι σχεδόν αδύνατο να το σταματήσει. Υπάρχει λόγος που το χρησιμοποιούν."

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας του Μπάιντεν, έχουν υποβαθμίσει τη χρήση από τη Ρωσία των πυραύλων Kinzhal που εκτοξεύονται από τον αέρα.

 «Δεν θα το έβλεπα ως αλλαγή του παιχνιδιού», είπε ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν στο «Face the Nation» του CBS.

 Και το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι, ο πύραυλος Kinzhal είναι στην πραγματικότητα απλώς μια αεροπορική έκδοση του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς Iskander (SRBM), τον οποίο η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Προς τι ο φόβος για τους υπερηχητικούς πυραύλους;  

Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον όρο.

Ουσιαστικά, όλοι οι πύραυλοι είναι υπερηχητικοί , πράγμα που σημαίνει ότι ταξιδεύουν τουλάχιστον πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου. Σχεδόν κάθε κεφαλή που απελευθερώνεται από έναν πύραυλο στην ατμόσφαιρα θα φτάσει αυτή την ταχύτητα κατευθυνόμενος προς τον στόχο της. Δεν είναι μια νέα τεχνολογία.

Αυτό πάνω στο οποίο εργάζονται τώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις - συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας - είναι μια υπερηχητική πλατφόρμα (hypersonic glide vehicle-HGV). Ένα HGV είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο φορτίο, που μπορεί θεωρητικά να πετάξει με υπερηχητική ταχύτητα, προσαρμόζοντας παράλληλα την πορεία και το ύψος, για να πετάξει χωρίς  ανίχνευση από ραντάρ και από τις πυραυλικές άμυνες.

Ένα HGV είναι το όπλο που είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσει. Και η Ρωσία θεωρείται ότι έχει στο οπλοστάσιό της ένα HGV, το σύστημα Avangard, το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018 χαρακτήρισε «πρακτικά άτρωτο» στη δυτική αεράμυνα.

Αλλά το Kinzhal, ως παραλλαγή του Iskander SRBM, δεν είναι HGV. Αν και έχει περιορισμένη ικανότητα ελιγμών όπως το Iskander, το κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να εκτοξευθεί από μαχητικά αεροσκάφη MiG-31, δίνοντάς του μεγαλύτερη εμβέλεια και τη δυνατότητα να επιτίθεται από πολλές κατευθύνσεις, σύμφωνα με μια έκθεση του περασμένου έτους από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

cnn.com

Σχόλια