Ο Μαδούρο χαιρετίζει τις «εγκάρδιες» συνομιλίες με τις ΗΠΑ καθώς η Δύση αναζητά νέες προμήθειες πετρελαίου


Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας έρχεται καθώς η Ουάσιγκτον σκέφτεται να απαγορεύσει τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας 

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε τις συνομιλίες ορόσημο που πραγματοποίησε με μια αντιπροσωπεία της αμερικανικής κυβέρνησης, ως «σεβαστές» και «εγκάρδιες», καθώς η Ουάσιγκτον διερευνά μια προσέγγιση με το Καράκας για να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες πετρελαίου στη Ρωσία. 

Ήταν η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο εθνών από το 2019 όταν διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις. «Συμφωνήσαμε να εργαστούμε σε μια ατζέντα που κοιτάζει προς το μέλλον», είπε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό διάγγελμα αργά τη νύχτα τη Δευτέρα. «Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, τους συντονισμούς και μια θετική ατζέντα για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας». 

Η συνάντηση φαίνεται να σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή πολιτικής για τις ΗΠΑ , οι οποίες ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου της Βενεζουέλας έως ότου η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στο Καράκας το 2019, κλείνοντας την πρεσβεία της εκεί και κατηγορώντας τον Μαδούρο ότι έκλεψε τις προεδρικές εκλογές τον προηγούμενο χρόνο. 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Μόσχα ώθησαν τις δυτικές χώρες να ψάξουν σε όλο τον κόσμο για εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η έρευνα έχει αποκτήσει νέα επείγουσα ανάγκη με την Ουάσιγκτον να συζητά την επέκταση των κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου της Μόσχας. 

Η Ουάσιγκτον μπορεί επίσης να δει την ουκρανική σύγκρουση ως μια ευκαιρία να πείσει τον Μαδούρο να απομακρυνθεί από την αγκαλιά της Μόσχας με αντάλλαγμα την χαλάρωση των κυρώσεων στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

ft.com

Σχόλια