Ο Ζελένσκι πρέπει να αναγνωρίσει την Κριμαία και τις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ ως ρωσικές λέει το Κρεμλίνο


Η Κριμαία πρέπει να αναγνωριστεί ως ρωσική περιοχή, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ
, σχολιάζοντας την ετοιμότητα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συζητήσει το καθεστώς της Κριμαίας και των αυτόνομων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

«Η θέση μας είναι γνωστή. Η Κριμαία είναι μια ρωσική περιοχή και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί τόσο de facto όσο και de jure», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. Ο Πεσκόφ συνέχισε λέγοντας ότι οι αποσχισθείσες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ πρέπει επίσης να αναγνωριστούν ως «κυρίαρχα ανεξάρτητα κράτη». «Όσον αφορά τις δημοκρατίες του DPR και του LPR, αυτές είναι κυρίαρχα ανεξάρτητα κράτη και αναγνωρίζονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό πρέπει επίσης να αναγνωριστεί τόσο de facto όσο και de jure», πρόσθεσε. 

Ο Ζελένσκι έδειξε σε συνέντευξή του στον David Muir του ABC την Τρίτη ότι είναι έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο συζήτησης για το καθεστώς της Κριμαίας και των Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ερωτηθείς σχετικά με τις συνθήκες του Κρεμλίνου για τον τερματισμό του πολέμου, ο Ζελένσκι είπε, «πρώτον, είμαι έτοιμος για διάλογο», σύμφωνα με τη μετάφραση του ABC Ο Muir ρώτησε: «Όταν το Κρεμλίνο θέτει αυτές τις τρεις προϋποθέσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος: ότι πρέπει να εγκαταλείψετε την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ, να αναγνωρίσετε την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας και να αναγνωρίσετε την ανεξαρτησία αυτών των δύο αυτονομιστικών περιοχών και της ανατολής στον Βλαντιμίρ Πούτιν που θα πάρει αυτό το μήνυμα από εσάς. Λέτε ότι δεν είναι σημείο  εκκίνησης, δεν επιθυμείτε να ανταποκριθείτε σε αυτές τις τρεις συνθήκες αυτή τη στιγμή;». 

Ο Ζελένσκι απάντησε: «Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Νομίζω ότι θέματα που αφορούν προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες που δεν έχουν αναγνωριστεί από κανέναν εκτός από τη Ρωσία, αυτές τις ψευδοδημοκρατίες, αλλά μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε έναν συμβιβασμό για το πώς θα ζήσουν αυτά τα εδάφη. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα, πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές, που θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας». 

«Το ερώτημα είναι πιο δύσκολο από το να τους αναγνωρίσεις. Αυτό είναι άλλο ένα τελεσίγραφο και δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τελεσίγραφα. Αλλά έχουμε την πιθανή λύση, την επίλυση, για αυτά τα τρία στοιχεία, βασικά στοιχεία. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο Πρόεδρος Πούτιν να σταματήσει να μιλάει, να ξεκινήσει ο διάλογος, αντί να ζει σε ενημερωτική φούσκα χωρίς οξυγόνο», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

https://edition.cnn.com/europe/live-news/ukraine-russia-putin-news-03-09-22/h_64ab099e57f97d480f8a882c3a430df8

Σχόλια