Human Rights Watch : Η Ρωσία χρησιμοποιεί απαγορευμένες νάρκες κατά προσωπικού στην Ουκρανία...


Οι
ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία χρησιμοποίησαν απαγορευμένες νάρκες κατά προσωπικού στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο, ανακοίνωσε σήμερα το Human Rights Watch. 

Οι νάρκες κατά προσωπικού εντοπίστηκαν από Ουκρανούς τεχνικούς εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών στις 28 Μαρτίου 2022. Η Ρωσία είναι γνωστό ότι κατέχει αυτές τις πρόσφατα αναπτυχθείσες νάρκες ξηράς, οι οποίες μπορούν αδιακρίτως να σκοτώσουν και να ακρωτηριάσουν ανθρώπους σε  εμβέλεια 16 μέτρων. Η Ουκρανία δεν διαθέτει αυτόν τον τύπο ναρκών ξηράς

«Οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να καταδικάσουν σθεναρά τη χρήση απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού από τη Ρωσία στην Ουκρανία», δήλωσε ο Steve Goose , διευθυντής όπλων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Αυτά τα όπλα δεν κάνουν διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων και αφήνουν μια θανατηφόρα κληρονομιά για τα επόμενα χρόνια».

Η διεθνής συνθήκη για την απαγόρευση των ναρκών του 1997 απαγορεύει συνολικά τη χρήση, την παραγωγή, την αποθήκευση και τη μεταφορά ναρκών κατά προσωπικού. Η Ρωσία δεν είναι μεταξύ των 164 χωρών που έχουν προσχωρήσει στη συνθήκη.

Αυτή η νέα χρήση ναρκών κατά προσωπικού σηματοδοτεί, ωστόσο, μια σπάνια περίσταση, κατά την οποία μια χώρα που δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη για την απαγόρευση των ναρκών του 1997 χρησιμοποιεί το όπλο στην επικράτεια ενός συμβαλλόμενου μέρους της συνθήκης. Η Ουκρανία υπέγραψε τη συνθήκη απαγόρευσης στις 24 Φεβρουαρίου 1999 και έγινε κράτος μέλος την 1η Ιουνίου 2006.

Οι νάρκες που χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία είναι ένας πρόσφατα αναπτυγμένος τύπος που ονομάζεται POM-3 , γνωστός και ως "Medalion", που είναι εξοπλισμένος με έναν αισθητήρα για να ανιχνεύει ένα άτομο που πλησιάζει και να εκτοξεύει μια εκρηκτική γόμωση στον αέρα. Η επακόλουθη έκρηξη της γόμωσης και των μεταλλικών θραυσμάτων που εκτοξεύει μπορεί να προκαλέσει θάνατο και τραυματισμό σε ακτίνα 16 μέτρων, σύμφωνα με τις περιορισμένες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες δημόσια για αυτήν τη νάρκη ξηράς.

hrw.org

Σχόλια