Ευρωπαϊκή άμυνα με «πυρήνα» τη Γερμανία;


Οι ραγδαίες εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τάραξαν τα νερά και κίνησαν ιστορικές εξελίξεις τόσο στη Γερμανία όσο και την ΕΕ -όπου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας η μετακίνηση από πάγιες γραμμές δεκαετιών ήταν μέχρι πρότινος κάτι δύσκολο αν όχι ανέφικτο. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των 27 κρατών-μελών συμφώνησαν ήδη στο βασικό κείμενο για τη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία τίθενται μακροπρόθεσμες βάσεις για μια κοινή γραμμή άμυνας και ασφάλειας. Αναμένεται η έγκρισή του στο τέλος της εβδομάδας και από τους ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες.

Υπό την ομπρέλα της «Στρατηγικής Πυξίδας» συγκροτείται μεταξύ άλλων ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης μέχρι το 2025 με τη συμμετοχή 5.000 στρατιωτών από διάφορα κράτη-μέλη. Κομβικό ρόλο στη νέα μονάδα προτίθεται να παίξει καταρχάς η Γερμανία, όπως φάνηκε από την ανακοίνωση της Γερμανίδας υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις. Η Γερμανία θέλει να κινηθεί γρήγορα υπό το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία, παρέχοντας στη διάθεση της ΕΕ τον πρώτο «πυρήνα» της μονάδας -όχι όμως συνολικά και των 5.000 στρατιωτών, όπως έσπευσε να δηλώσει ατυχώς η υπ. Άμυνας για να προχωρήσει έπειτα σε αναγκαία διευκρίνηση.

Αμυντική ετοιμότητα για τα επόμενα χρόνια

Γερμανικός στρατός

Άσκηση του γερμανικού στρατού

Για τη Γερμανίδα υπ. Άμυνας αυτό που προέχει τη δεδομένη στιγμή είναι να σταλεί το μήνυμα ότι ο ένας ευρωπαίος εταίρος στέκεται στο πλευρό του άλλου. Εξίσου σημαντική είναι για τη Γερμανία η συζήτηση για τον συνδυασμό των δυνατοτήτων συνεργασίας με το ΝΑΤΟ. Για την Κριστίνε Λάμπρεχτ η επίδειξη ενότητας και αποφασιστικότητας εντός της ΕΕ θεωρείται κρίσιμη, όχι μόνο για τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες αλλά πιθανότατα για τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα σχετικά με τη σύσταση μονάδας ταχείας αντίδρασης δεν είναι νέα. Η προηγούμενη εκδοχή προέβλεπε τη σύσταση ευρωπαϊκής δύναμης 1.500 στρατιωτών, η οποία θα εναλλασσόταν ανά εξάμηνο και θα στελεχωνόταν έτσι από διαφορετικά κράτη-μέλη κάθε φορά. Ωστόσο, ήδη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν εμφανή τα προβλήματα συγκέντρωσης επαρκών στρατευμάτων.

dw.com 

Σχόλια