Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι Αμπράμοβιτς μεταξύ επτά Ρώσων ολιγαρχών που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου


Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλε κυρώσεις στον Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, δεσμεύοντας τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι

Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι «δέσμευσε τα περιουσιακά του στοιχεία, απαγόρευσε τις συναλλαγές με ιδιώτες και επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβλήθηκε ταξιδιωτική απαγόρευση και κυρώσεις μεταφορών». 

Ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Τσέλσι από το 2003, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πουλούσε τον σύλλογο, αλλά οι κυρώσεις τώρα θέτουν αμφιβολίες για την πώληση και το άμεσο μέλλον της ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ. «Για να διασφαλίσουμε ότι ο σύλλογος μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται και να λειτουργεί, εκδίδουμε μια ειδική άδεια που θα επιτρέψει την εκπλήρωση των αγώνων, την πληρωμή του προσωπικού και τους υπάρχοντες κατόχους εισιτηρίων να παρακολουθήσουν αγώνες, ενώ, πολύ σημαντικό, θα στερήσουμε από τον Αμπράμοβιτς να επωφεληθεί από την ιδιοκτησία του συλλόγου. », ανέφερε σε tweet η υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Nadine Dorries. 

Πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «να λογοδοτήσουν εκείνοι που επέτρεψαν στο καθεστώς Πούτιν να αναπτυχθεί». Ο Αμπράμοβιτς και ο σύμμαχος του Πούτιν, Igor Sechin, είναι μεταξύ των επτά ολιγαρχών και πολιτικών που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι κυρώσεις εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια (15 δισεκατομμύρια λίρες), δήλωσε η βρετανική κυβέρνηση. Τον περασμένο μήνα, ο βρετανός βουλευτής Κρις Μπράιαντ ζήτησε ο Αμπράμοβιτς να χάσει την ιδιοκτησία της Τσέλσι, αφού ένα έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης που διέρρευσε το 2019, προσδιορίζει τον Αμπράμοβιτς ως άτομο ενδιαφέροντος λόγω των «δεσμών του με το ρωσικό κράτος και τη δημόσια σχέση του με διεφθαρμένες δραστηριότητες και πρακτικές». 

Στη δήλωσή της, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι ο Αμπράμοβιτς, η περιουσία του οποίου είναι περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια (πάνω από 9 δισεκατομμύρια λίρες), είναι «ένας από τους λίγους ολιγάρχες από τη δεκαετία του 1990 που διατήρησε εξέχουσα θέση υπό τον Πούτιν».

Σχόλια