Ο Ζελένσκι ζήτησε από νεοναζί ηγέτη του δεξιού τομέα να αναλάβει επικεφαλής στην Υπηρεσία Ασφαλείας στην Οδησσό;


30 Απρ. 2021 

Εν μέσω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, έχουν προκύψει αναφορές που αποδεικνύουν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι επιδιώκει να διορίσει τον ακροδεξιό Serhiy Sternenko επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) στην Οδησσό, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη συμμαχία του με τις δυνάμεις νεοναζί. 

Ως πρώην επικεφαλής του Νεοναζιστικού Δεξιού Τομέα στην Οδησσό, ο Στερνένκο ενεπλάκη άμεσα στη σφαγή 46 ατόμων το 2014 στο Σώμα των Συνδικάτων. 

Είναι καταδικασμένος εγκληματίας και βρίσκεται υπό έρευνα για ανθρωποκτονία, ναρκωτικά και απαγωγές...

wsws.org 

 «Ο Ζελένσκι μου πρότεινε να είμαι επικεφαλής της SBU στην Οδησσό», είπε ο Serhiy Sternenko σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Stas Kozlyuk (21 Απρ. 2021)

Το Εφετείο της Οδησσού ξεκίνησε μια ακρόαση για την προηγούμενη ετυμηγορία του Serhiy Sternenko με την οποία τον καταδίκασε σε φυλάκιση 7 ετών και κατάσχεσε το ήμισυ της περιουσίας του με την κατηγορία της απαγωγής. 

Ο ακτιβιστής αρνείται την εμπλοκή του στην ιστορία της απαγωγής, αποκαλώντας την δίωξη με πολιτικά κίνητρα. Το «Bukvy» μίλησε με τον Serhiy Sternenko για την ετυμηγορία του, τις καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών και την προσφορά του Volodymyr Zelensky να διευθύνει το περιφερειακό γραφείο της Ukraine’s Security Service (SBU) στην Οδησσό. 


 

Σου πρόσφερε πραγματικά μια επίσημη θέση ο Ζελένσκι; 

Ναι. 

Πότε και πώς έγινε; Τι είδους θέση; Ο Ζελένσκι δεν το αρνήθηκε ποτέ αυτό. 

Η Yulya Mednel, η γραμματέας Τύπου του, το έκανε αν και δεν ήταν παρούσα σε εκείνη τη συνάντηση. Ήταν ο Andriy Bohdan, ο επικεφαλής της SBU Ivan Bakanov και ο Zelensky. Υπήρχαν κάποιοι άλλοι αξιωματούχοι, δεν μπορώ να θυμηθώ τα ονόματά τους. Υπήρχαν, τουλάχιστον, οκτώ μάρτυρες σε εκείνη την ομιλία, ωστόσο, εκτός από τον Masi Nayem, δεν μπορώ να δώσω τα ονόματά τους γιατί δεν ήταν μια δημόσια συνάντηση γι' αυτούς, θα ήταν ακατάλληλο από μέρους μου να το πω. 

Ήταν παραμονές των βουλευτικών εκλογών. Και ο Ζελένσκι με ρώτησε εκεί αν είχα ασφάλεια. Και μετά είπε κάτι σαν αυτό: «Ίσως δεν πρέπει να σπαταλάμε χρήματα για την ασφάλεια; Θα πάτε στην Οδησσό για να ηγηθείτε της SBU; Θα βοηθήσετε τη χώρα. Πολεμάτε εναντίον της Ρωσίας, έτσι δεν είναι;» Ήμουν μπερδεμένος και δεν κατάφερα να δώσω την απάντηση. Ο Ζελένσκι πρότεινε στον Μπακάνοφ να το συζητήσει μαζί μου, υποσχέθηκα να το εξετάσω. Αλλά ποτέ δεν πήγε πέρα ​​από αυτό. Δεν θέλω να εργαστώ στο SBU.

bykvu.com 


Σχόλια