Πούτιν: Οι «μη φιλικές» χώρες πρέπει να πληρώσουν σε ρούβλια για το φυσικό αέριο διαφορετικά τα συμβόλαια θα ανασταλούν


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι σύμφωνα με ένα πρόσφατα υπογεγραμμένο διάταγμα σχετικά με το εμπόριο φυσικού αερίου με «μη φιλικές χώρες», οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες και να πληρώνουν σε ρούβλια. 

«Σήμερα, υπέγραψα ένα διάταγμα που θέτει τους κανόνες για το εμπόριο ρωσικού φυσικού αερίου με τα λεγόμενα μη φιλικά κράτη. Προτείνουμε στους αντισυμβαλλομένους σε αυτές τις χώρες να χρησιμοποιήσουν ένα πολύ απλό και διαφανές σχέδιο για να αγοράσουν ρωσικό αέριο που χρειάζονται για να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες και οι πληρωμές θα πρέπει να προέρχονται από αυτούς τους λογαριασμούς», δήλωσε ο Πούτιν την Πέμπτη. 

Οι νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ από αύριο, 1 Απριλίου. «Εάν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως μη απόδοση εκ μέρους των αγοραστών και αυτό θα οδηγήσει σε συνέπειες. Κανείς δεν μας δίνει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται να είμαστε φιλανθρωπικοί», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι ενεργές συμβάσεις θα ανασταλούν.

Σχόλια