Ο Μακρόν αντιδρά στη δήλωση Μπάιντεν που αποκάλεσε τον Πούτιν «χασάπη»


«Δεν θα χρησιμοποιούσα τέτοιους όρους επειδή συνεχίζω να συνομιλώ με τον Πρόεδρο Πούτιν», είπε ο Μακρόν
κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γαλλικό κανάλι France 3. 

Αυτή η δήλωση έρχεται μετά την έντονη κριτική του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά του Ρώσου ηγέτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία της Πολωνίας το Σάββατο. Αφού αρχικά προσπάθησε να υποβαθμίσει μια προσωπική αντιπαλότητα μεταξύ του ιδίου και του Πούτιν, ο Μπάιντεν ενέτεινε τη ρητορική του εναντίον του Πούτιν τις τελευταίες 10 ημέρες. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάιντεν αποκάλεσε για πρώτη φορά τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και στη συνέχεια τον ανέφερε ως «δολοφόνο δικτάτορα, έναν αγνό τραμπούκο που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο εναντίον του λαού της Ουκρανίας». 

Ο ίδιος αποκαλεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «απάνθρωπη». Ο Μακρόν πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να σταματήσουμε τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία, αποφεύγοντας ταυτόχρονα έναν πόλεμο και την κλιμάκωση». 

Πριν από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μακρόν αναδείχθηκε κεντρικό πρόσωπο στις διπλωματικές προσπάθειες της Ευρώπης για διάχυση της κατάστασης μεταξύ Μόσχας και Δύσης. Ο Γάλλος ηγέτης συνεργάστηκε επανειλημμένα με τον Πούτιν για να προσπαθήσει να αποτρέψει τον πόλεμο.

Σχόλια