Συνάντηση για τρεις ώρες και συνομιλίες Μπένετ με Πούτιν στη Μόσχα


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ συναντήθηκε για περίπου τρεις ώρες το Σάββατο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα
, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο. 

Η απροειδοποίητη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την "ευλογία" της αμερικανικής κυβέρνησης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η διπλωματική πρωτοβουλία του Μπένετ συντονίστηκε επίσης με τη Γερμανία και τη Γαλλία και πρόσθεσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης «βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Ουκρανία». 

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Μόσχας, ο Μπένετ βρίσκεται τώρα καθ' οδόν προς το Βερολίνο για συνάντηση με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος. Πριν από τρεις ημέρες, ο Μπένετ είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να μεσολαβήσει στις προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Ενώ το Ισραήλ έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας σε σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Yair Lapid, ο ίδιος ο Bennett απέφυγε την άμεση κριτική στη Ρωσία ή τον Πούτιν. 

Το Ισραήλ επιδίωξε να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία – τις οποίες το Ισραήλ θεωρεί κρίσιμο για να αποτρέψει τη μεταφορά τεχνολογίας κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας στη Χεζμπολάχ.

Σχόλια