Χιλιάδες Ρώσοι διαδηλωτές έχουν συλληφθεί καθώς φοιτητές και διανοούμενοι μιλούν ανοιχτά


Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε όλη τη Ρωσία καθώς νεαροί πολίτες, μαζί με μεσήλικες ακόμη και συνταξιούχους, βγαίνουν στους δρόμους για να μιλήσουν ενάντια σε μια στρατιωτική σύγκρουση που διέταξε ο Πρόεδρός τους - μια απόφαση στην οποία, όπως ισχυρίζονται, δεν είχαν λόγο. 

Τώρα, βρίσκουν τη φωνή τους. Όμως οι ρωσικές αρχές σκοπεύουν να σταματήσουν οποιαδήποτε δημόσια διαφωνία ενάντια στην επίθεση στην Ουκρανία. Η αστυνομία καταπνίγει τις διαδηλώσεις σχεδόν τόσο γρήγορα όσο αυτές ξεπροβάλλουν, παρασύροντας ορισμένους διαδηλωτές μακριά και αιχμαλωτίζοντας άλλους. 

 Η αστυνομία στην Αγία Πετρούπολη συνέλαβε τουλάχιστον 350 αντιπολεμικούς διαδηλωτές την Τετάρτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διαδηλωτών που κρατήθηκαν ή συνελήφθησαν σε 7.624 από την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με μια ανεξάρτητη οργάνωση που παρακολουθεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. 

Διανοούμενοι μιλούν ανοιχτά: Μέλη της ρωσικής «διανόησης» — ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και άλλοι — έχουν εκδώσει δημόσιες εκκλήσεις που καταδικάζουν τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης μιας σπάνιας «ανοιχτής επιστολής» προς τον Πούτιν που υπογράφεται από 1.200 φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό του πανεπιστημίου MGIMO.

Οι υπογράφοντες διακηρύσσουν ότι είναι «κατηγορηματικά κατά των στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία». "Θεωρούμε ότι είναι ηθικά απαράδεκτο να μένουμε στο περιθώριο και να σιωπούμε όταν άνθρωποι πεθαίνουν σε ένα γειτονικό κράτος. Πεθαίνουν με την ευθύνη εκείνων που προτίμησαν τα όπλα αντί για την ειρηνική διπλωματία", αναφέρει η επιστολή.

Σχόλια