Υπουργός ενέργειας Κατάρ: Η αντικατάσταση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν είναι πρακτικά δυνατή ακόμα

Άμπου Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (CNN) «Είναι πάντα ωραίο να είσαι περιζήτητος», είπε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Σαάντ Σερίντα αλ Κάαμπι σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην Μπέκι Άντερσον του CNN την Πέμπτη. «Όλοι στην Ευρώπη μιλούν μαζί μας», είπε.


Το Κατάρ, ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, έχει βρεθεί στο προσκήνιο καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη σπεύδουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις στο ρωσικό αέριο που τροφοδοτεί τις οικονομίες τους εδώ και δεκαετίες, καθώς η Μόσχα συνεχίζει τον βίαιο πόλεμο της στην Ουκρανία .

Όμως ο Κάαμπι προειδοποίησε ότι η μετάβαση θα είναι δύσκολη. Η αντικατάσταση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη "δεν είναι πρακτικά δυνατή" ακόμα, είπε. Η τρέχουσα ικανότητα παροχής φυσικού αερίου του Κατάρ δεν θα ικανοποιήσει την ευρωπαϊκή ζήτηση, είπε - αλλά θα μπορούσε στο μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το 40% του φυσικού αερίου της. Αυτή την εβδομάδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έφυγε από την πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα με συμφωνία να ζητήσει από το Κατάρ να την προμηθεύσει με φυσικό αέριο. Η Γερμανία δεν έχει επί του παρόντος τερματικούς σταθμούς για να δέχεται απευθείας αποστολές LNG από το Κατάρ, αλλά σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η ομόλογός του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσαν την Παρασκευή μια κοινή ομάδα εργασίας με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών LNG και τη μείωση της συνολικής ζήτησης για φυσικό αέριο.

«Η Ευρώπη υπήρξε προορισμός για εμάς και είναι μια σημαντική αγορά για εμάς», είπε ο υπουργός του Κατάρ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy. «Και θα προμηθεύουμε την Ευρώπη».

Το Κατάρ έχει επενδύσει 28 δισεκατομμύρια δολάρια στην επέκταση του γιγαντιαίου του Βόρειου Πεδίου και αναμένει ότι η χωρητικότητα φυσικού αερίου θα αυξηθεί περισσότερο από 60% σε τέσσερα χρόνια, είπε. Μετά από αυτό, περίπου το ήμισυ της χωρητικότητάς του αναμένεται να πάει στην Ευρώπη. «Το σχέδιό μας είναι να είμαστε 50% ανατολικά του Σουέζ, 50%, δυτικά του Σουέζ», είπε, αναφερόμενος στην αιγυπτιακή πλωτή οδό. 

Περίπου το 80% του φυσικού αερίου του Κατάρ πηγαίνει επί του παρόντος σε Ασιάτες αγοραστές, πολλοί από τους οποίους έχουν υπογράψει μακροπρόθεσμες συμβάσεις που δεν επιτρέπουν την εκτροπή των προμηθειών σε άλλους αγοραστές.

Σχόλια