Σύνοδος Κορυφής: Προς «εθελοντική» κοινή προμήθεια ενέργειας η Ευρώπη


Το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής τροποποιήθηκε όσον αφορά στην κοινή προμήθεια ενέργειας από τρίτες χώρες και πλέον γίνεται αναφορά σε «εθελοντικό» καθεστώς.

Το προηγούμενο προσχέδιο που είδε η EURACTIV ανέφερε ότι τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα εργαστούν επειγόντως «για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου» από τρίτες χώρες ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Στόχος αυτής της πρόβλεψης ήταν η αγορά ενέργειας να γίνει κεντρικά από τις Βρυξέλλες – όπως έγινε ακριβώς και με τα εμβόλια κατά την πανδημία – προκειμένου να εξασφαλιστούν πιο φθηνές τιμές και ως εκ τούτου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας.

Ωστόσο, ύστερα από πιέσεις κυρίως από τη Γερμανία, η διατύπωση του κειμένου άλλαξε, και προστέθηκε η λέξη «εθελοντική».

«Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα συνεργαστούν επειγόντως για την εθελοντική κοινή αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου, κάνοντας βέλτιστη χρήση του συλλογικού πολιτικού βάρους και της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της για να μειώσουν τις τιμές στις διαπραγματεύσεις», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων.

Κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ του να μπορεί «η ΕΕ να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα και να διαπραγματεύεται συνολικά με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, είτε μιλάμε για φυσικό αέριο το οποίο προέρχεται μέσα από αγωγούς είτε μιλάμε για υγροποιημένο φυσικό αέριο, έτσι ώστε να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τις τιμές».

«Να κάνουμε δηλαδή με απλά λόγια ακριβώς το ίδιο που κάναμε και στον covid-19 όταν αγοράσαμε εμβόλια ως ΕΕ συνολικά και δεν αφήσαμε τα κράτη μέλη να διαπραγματευτούν μόνα τους. Για να γίνει προφανώς αυτό θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν και με εκχωρήσουν στην ΕΕ αυτή την αρμοδιότητα. Εμείς θα υποστηρίξουμε αυτή τη θέση διότι πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την αγοραστική μας δύναμη και να αποκλιμακώσουμε κι άλλο τις τιμές του φυσικού αερίου».

euractiv.gr

Σχόλια