Πρωθυπουργός & ΥΠΕΞ Ισραήλ καταδικάζουν πρόθεση των ΗΠΑ να αφαιρέσουν τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν από τη λίστα τρομοκρατών


«Η προσπάθεια διαγραφής του IRGC ως τρομοκρατικής οργάνωσης αποτελεί προσβολή για τα θύματα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο πρωθυπουργός Bennett και ο Υπουργός Εξωτερικών Lapid.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett και ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid καταδίκασαν την Παρασκευή τις προθέσεις των ΗΠΑ να αφαιρέσουν το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν από τη λίστα τρομοκρατών. 

"Το IRGC είναι υπεύθυνο για επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών και αμερικανικών δυνάμεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του περασμένου έτους. Το IRGC ήταν πίσω από τα σχέδια δολοφονίας ανώτερων αμερικανικών κυβερνητικών αξιωματούχων. Η προσπάθεια διαγραφής του IRGC ως τρομοκρατικής οργάνωσης αποτελεί προσβολή για τα θύματα και θα αγνοούσε την τεκμηριωμένη πραγματικότητα που υποστηρίζεται από αδιαμφισβήτητα στοιχεία», αναφέρεται σε κοινή δήλωση. 

"Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της βίαιης μηχανής καταπίεσης στο Ιράν. Τα χέρια τους έχουν πάνω τους το αίμα χιλιάδων Ιρανών και την συντετριμμένη ψυχή της ιρανικής κοινωνίας. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι ο χαρακτηρισμός του IRGC ως τρομοκρατική οργάνωση θα να αφαιρεθεί με αντάλλαγμα μια υπόσχεση να μην βλάψει τους Αμερικανούς», προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Την Τετάρτη, μια πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν το IRGC από τη μαύρη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων σε αντάλλαγμα για τις ιρανικές διαβεβαιώσεις για χαλάρωση της ελίτ δύναμης.

Η πηγή είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε αποφασίσει ποια θα μπορούσε να είναι μια αποδεκτή δέσμευση από την Τεχεράνη σε αντάλλαγμα για ένα τέτοιο βήμα, το οποίο θα ανατρέψει τη μαύρη λίστα του 2019 από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και θα προκαλούσε έντονη κριτική των Ρεπουμπλικανών.

Η κίνηση αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον είχε χαρακτηρίσει επισήμως μέρος μιας άλλης κυρίαρχης κυβέρνησης ως τρομοκρατική ομάδα.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) είναι μια ισχυρή φατρία στο Ιράν που ελέγχει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία καθώς και ελίτ ένοπλες δυνάμεις και δυνάμεις πληροφοριών που η Ουάσιγκτον κατηγορεί ότι διεξάγουν παγκόσμια τρομοκρατική εκστρατεία.

Η πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει εάν θα εγκαταλείψει τον χαρακτηρισμό της τρομοκρατίας «σε αντάλλαγμα κάποιου είδους δέσμευση και/ή βήματα από το Ιράν, σε σχέση με περιφερειακές ή άλλες δραστηριότητες του IRGC».

Η εξέταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για μια τέτοια ανταλλαγή αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Axios, επικαλούμενο ισραηλινές και αμερικανικές πηγές.

Πολλές πηγές είπαν ότι η απόσυρση του χαρακτηρισμού είναι ένα από τα τελευταία και πιο ενοχλητικά ζητήματα, σε ευρύτερες έμμεσες συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 βάσει της οποίας το Ιράν περιόρισε το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για την απαλλαγή από τις οικονομικές κυρώσεις.

haaretz.com

Σχόλια