Ζελένσκι προς Ρωσία: «Ήρθε η ώρα να συναντηθούμε ώρα να μιλήσουμε»


Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα νωρίς το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι είπε στη Ρωσία: 

«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε». 

"Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά θέλω να με ακούσουν στη Μόσχα. Είναι ώρα να συναντηθούμε, ώρα να μιλήσουμε, ώρα για αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και της δικαιοσύνης για την Ουκρανία, διαφορετικά η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τέτοιες απώλειες που πολλές γενιές δεν θα είναι αρκετό για να ξανασηκωθεί», είπε στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook. 

Πιέζοντας για διαπραγμάτευση: Ο Ζελένσκι είπε ότι οι ενέργειες του ρωσικού στρατού επιδεινώνουν την κατάσταση για τη χώρα τους και ότι οι ειλικρινείς διαπραγματεύσεις "χωρίς στασιμότητα" ήταν ο μόνος τρόπος για να μετριαστεί η ζημιά. «Πάντα επιμέναμε στις διαπραγματεύσεις», είπε ο Ζελένσκι, «Πάντα προτείναμε διάλογο και λύσεις για την ειρήνη. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια των 23 ημερών της εισβολής». Εκκενώσεις πολιτών: 

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι 180.000 Ουκρανοί έχουν διασωθεί μέσω των διαδρόμων εκκένωσης μέχρι σήμερα και ότι επτά διάδρομοι λειτουργούσαν στη χώρα την Παρασκευή — έξι στην περιοχή Σούμι και ένας στην περιοχή του Ντόνετσκ. Συνεχίζονται οι εργασίες διάσωσης στο σημείο του κατεστραμμένου θεάτρου στη Μαριούπολη. Περισσότεροι από 130 άνθρωποι έχουν διασωθεί, πολλοί από τους οποίους τραυματίζονται, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για θύματα, είπε. «Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», είπε ο Ζελένσκι. «Η ουκρανική πρόταση είναι στο τραπέζι».

Σχόλια