Ζελένσκι: Η διαπραγματευτική θέση της Ρωσίας γίνεται «πιο ρεαλιστική»...


Η διαπραγματευτική θέση της Ρωσίας στις συνομιλίες με την Ουκρανία γίνεται «πιο ρεαλιστική», δήλωσε την Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Σε τηλεοπτικό μήνυμα, ο Ζελένσκι τόνισε την ανάγκη η χώρα του να «συνεχίσει να πολεμά», αλλά σημείωσε μια πιο θετική νότα στις διαπραγματεύσεις. «Οι συναντήσεις είναι σε εξέλιξη, καθώς μου είπαν ότι οι θέσεις ακούγονται πιο ρεαλιστικές», είπε. Ο Ζελένσκι τόνισε τη σημασία της επιμονής στις συνομιλίες καθώς «οποιοσδήποτε πόλεμος πρέπει να τελειώσει με συμφωνία», αλλά πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να επιτύχουμε αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ουκρανίας». Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών πρόκειται να επαναληφθούν την Τετάρτη μετά τη λήξη τους το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με την ουκρανική αντιπροσωπεία. 

Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, είπε ότι οι στόχοι της χώρας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει από τότε που ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. 

Ο Μεντίνσκι, βοηθός του προέδρου, είπε ότι η Μόσχα θέλει μια «ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη και ουδέτερη» Ουκρανία, όπως ανέφερε την Τετάρτη το κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti. «Ο στόχος της Ρωσίας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ακριβώς ο ίδιος με τον στόχο της Ρωσίας που τέθηκε στην αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», είπε. «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία, ουδέτερη -όχι μέλος στρατιωτικών μπλοκ, ούτε μέλος του ΝΑΤΟ. Μια χώρα που είναι φίλη μας, γείτονας, με την οποία αναπτύσσουμε σχέσεις μαζί, χτίζουμε το μέλλον μας και που δεν αποτελεί βάση για στρατιωτικές και οικονομικές επιθέσεις κατά της χώρας μας». 

Ο Μεντίνσκι πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά είναι «δύσκολες» και «αργές». "Φυσικά, θα θέλαμε όλα να γίνουν πολύ πιο γρήγορα, αυτή είναι μια τόσο ειλικρινής επιθυμία της ρωσικής πλευράς. Θέλουμε να έρθουμε σε ειρήνη το συντομότερο δυνατό", είπε.

cnn.com

Σχόλια