Λαγκάρντ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πιθανότατα θα ωθήσει τον πληθωρισμό «σημαντικά πιο ψηλά» στην Ευρώπη


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προβλέπει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα του πληθωρισμού των καταναλωτών στο εγγύς μέλλον. 

«Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό μέσω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων, της διακοπής του διεθνούς εμπορίου και της ασθενέστερης εμπιστοσύνης», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της την Πέμπτη. 

Η Λαγκάρντ είπε ότι ο αντίκτυπος της σύγκρουσης θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ - ο οποίος έφτασε στο 5,8% τον Φεβρουάριο - "σημαντικά υψηλότερο στο εγγύς μέλλον", αλλά εξακολουθεί να αναμένεται να μειωθεί σταδιακά στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας το 2024. 

Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες περιλαμβάνουν την απαγόρευση ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το δίκτυο πληρωμών SWIFT, δεν έχουν ακόμη προκαλέσει προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, είπε. Οι κυρώσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν προκαλέσει σοβαρές πιέσεις στις χρηματαγορές ή ελλείψεις ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Οι τραπεζικοί ισολογισμοί παραμένουν υγιείς συνολικά, λόγω των ισχυρών κεφαλαιακών θέσεων και των λιγότερων μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Σχόλια