Εξελίξεις στον πόλεμο: Σφίγγει ο κλοιός για το Κίεβο – Βομβαρδίστηκε παιδικός σταθμός και πολυκατοικία στο Ντνίπρο


Συνεχίζονται οι εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός - Τερματίζει τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία ο Μπάιντεν και ζητά τιμωρητικούς δασμούς

Δύσκολες προβλέπονται οι επόμενες ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο Πούτιν προχωρά κανονικά και τα ρωσικά άρματα μάχης βρίσκονται και επίσημα πλέον μόλις δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από την πολιορκούμενη πόλη. Κίεβο, Χάρκοβο και Τσέρνιγκοφ είναι ήδη περικυκλωμένα.

 


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περιοχές όπου ζουν άμαχοι στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, επλήγησαν από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, νωρίς το πρωί βομβαρδίστηκαν «παιδικός σταθμός», «πολυκατοικία», καθώς και διώροφη «βιοτεχνία υποδημάτων», που έχει πάρει φωτιά. «Ένας άνθρωπος είναι νεκρός».  


Το ρωσικό κονβόι φαίνεται πως έχει ανασυνταχθεί λίγο έξω από το Κίεβο και ετοιμάζεται για τη μεγάλη επίθεση, ενώ πολιορκούνται και άλλες πόλεις στην Ουκρανία. Ο πόλεμος έχει μπει ήδη στην 16η μέρα του.

Αναζητείται «βαλβίδα εκτόνωσης»

Ο ρωσικός στρατός αρχικά απέκλεισε τη Μαριούπολη και στη συνέχεια επήλασε προς το Κίεβο κατά πέντε χιλιόμετρα. Ο κλοιός αναφανδόν σφίγγει για την ουκρανική πρωτεύουσα με τους πολίτες που έχουν παραμείνει στην πόλη να αγωνιούν για το τι αναμένεται να γίνει.

Παράλληλα σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας η Ρωσία έχει δώσει εντολή σε μεγάλο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων να περικυκλώσουν πόλεις-κλειδιά, επιβραδύνοντας έτσι την προέλασή της.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ρωσικές δυνάμεις που αποτελούνται κυρίως από άρματα μάχης έφθασαν στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.

 

  

Σχόλια