Κίνα-Ινδία απομακρύνουν πολίτες τους από την Ουκρανία και συνιστούν άμεση εγκατάλειψη Κιέβου


Η Κίνα άρχισε να απομακρύνει τους πολίτες της από την Ουκρανία, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

Περίπου 400 φοιτητές με έδρα το λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας και άλλοι 200 ​​από την πρωτεύουσα, το Κίεβο, εγκατέλειψαν τη χώρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με την κρατική ταμπλόιντ Global Times, η οποία επικαλείται την κινεζική πρεσβεία στην Ουκρανία. 

Άλλοι 1.000 πολίτες αναμένεται να μεταφερθούν σε γειτονικές χώρες την Τρίτη, πρόσθεσε. Τα σχέδια για πτήσεις τσάρτερ για την έξοδο Κινέζων πολιτών αναβλήθηκαν το Σαββατοκύριακο καθώς οι μάχες εντάθηκαν, με την κινεζική πρεσβεία στην Ουκρανία να επικαλείται κινδύνους για την ασφάλεια. Υπάρχουν περίπου 6.000 Κινέζοι υπήκοοι στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

Η ινδική πρεσβεία στο Κίεβο ζήτησε από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν «επειγόντως» την ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς η ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή κλείνει την πόλη. 

«Συνιστάται σε όλους τους Ινδούς υπηκόους, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, να φύγουν επειγόντως από το Κίεβο σήμερα. Κατά προτίμηση με διαθέσιμα τρένα ή με οποιοδήποτε άλλο διαθέσιμο μέσο», έγραψε η πρεσβεία στο Twitter την Τρίτη. 

Λιγότερο από 24 ώρες νωρίτερα, η πρεσβεία είχε συμβουλεύσει τους Ινδούς πολίτες να «παραμείνουν ήρεμοι, ειρηνικοί και ενωμένοι», ζητώντας τους να παραμείνουν υπομονετικοί καθώς αναμένονταν μεγάλα πλήθη στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Η ανακοίνωση της Τρίτης έρχεται μετά από αναφορές για ινδούς φοιτητές που φέρεται να παρενοχλήθηκαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας σε γειτονικές χώρες.


Σχόλια