Ο Μπένετ απέρριψε αίτημα του Ζελένσκι για στρατιωτική βοήθεια του Ισραήλ που είναι έτοιμο να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια


Ο Πρωθυπουργός Μπένετ εξέφρασε την διαφωνία του όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ζήτησε από το Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακής.

Ο Ζελένσκι ζήτησε «βοήθεια με στρατιωτικά υλικά και όπλα» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας της Παρασκευής με τον Μπένετ, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan.

Το αίτημα δεν περιελάμβανε λεπτομέρειες για συγκεκριμένα όπλα ή εξοπλισμό, αλλά ήταν περισσότερο μια γενική έκκληση για στρατιωτική βοήθεια, ανέφερε η έκθεση χωρίς πηγή.

Το Ισραήλ απάντησε με «διπλωματική ευγένεια» και φάνηκε ότι το αίτημα δεν ήταν στο τραπέζι, ανέφερε η έκθεση.

Το Ισραήλ έχει φιλικές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, και κάνει διπλωματία σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δεσμοί του Ισραήλ με τη Ρωσία είναι ευαίσθητοι επειδή το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία, η οποία είναι σύμμαχος της Ρωσίας, και όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν παρουσία.

Υπάρχουν επίσης σημαντικές εβραϊκές κοινότητες τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, τις οποίες το Ισραήλ λαμβάνει υπόψη.

Μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι, το Ισραήλ εμπόδισε τις ΗΠΑ να μεταφέρουν το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ στην Ουκρανία πέρυσι για να διατηρήσουν τους δεσμούς του Ισραήλ με τη Ρωσία.

Οι δεσμοί του Ισραήλ και με τις δύο εμπόλεμες χώρες έχουν δημιουργήσει στην Ιερουσαλήμ ευκαιρίες, καθώς και πονοκεφάλους.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας της Παρασκευής, ο Ζελένσκι ζήτησε από το Ισραήλ να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ισραήλ Yevgen Korniychuk δήλωσε στους New York Times: «Πιστεύουμε ότι το Ισραήλ είναι το μόνο δημοκρατικό κράτος στον κόσμο που έχει εξαιρετικές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία». Πρόσθεσε ότι ο Μπένετ δεν έδωσε άμεση απάντηση.

Ο Μπένετ πρότεινε την ιδέα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Κυριακή.

Το Ισραήλ ήταν προσεκτικό στα σχόλιά του για τη σύγκρουση και ο Μπένετ απέφυγε να επικρίνει δημόσια τη Μόσχα. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στην ανάγκη της να συνεργαστεί με τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη γειτονική Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λάπιντ την περασμένη Πέμπτη χαρακτήρισε «τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία» μια «σοβαρή παραβίαση της διεθνούς τάξης», ωστόσο, σε μια δήλωση που λέγεται ότι συντονίστηκε με τον Μένετ. Ο Λάπιντ πρόσθεσε: «Το Ισραήλ καταδικάζει αυτή την επίθεση και είναι έτοιμο να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Ουκρανούς πολίτες».

 

timesofisrael

 

 

Σχόλια