5 λόγοι για τους οποίους η κλήση Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ είναι τόσο σημαντική


Καθώς πριν λίγο ξεκίνησε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, να γιατί είναι σημαντικό εν μέσω όλης της συνεχιζόμενης αναταραχής η τηλεφωνική διπλωματία. 

Έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας: 

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, η Κίνα εξετάζει εάν θα παράσχει στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια στη Ρωσία, η οποία το έχει ζητήσει καθώς ο στρατός της έχει μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία. Εάν η Κίνα συμφωνήσει, θα μπορούσε να επιβαρύνει τη σχέση της με τη Δύση για τις επόμενες δεκαετίες. 

Η Κίνα θα μπορούσε να παράσχει στη Ρωσία μια σειρά υποστήριξης: 

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Μπάιντεν ελπίζει να καταστήσει σαφές στον Σι τα αρνητικά της βοήθειας στον πόλεμο της Ρωσίας, είτε μέσω στρατιωτικής είτε οικονομικής βοήθειας. 

Οι ΗΠΑ πρέπει να διαχειριστούν μια «ψυχρή» εταιρική σχέση: 

Ακόμη και πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν επιφυλακτικά καθώς ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι πλησίαζαν περισσότερο. Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η συνεργασία είχε τις ρίζες της σε «πολλούς πολύ ψυχρούς λόγους». Έκτοτε, η συνεργασία χωρίς όρια έχει δοκιμαστεί καθώς ο Σι ζυγίζει πώς να απαντήσει στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Οι Αμερικανοί σύμμαχοι στην Ασία παρακολουθούν στενά: 

η εισβολή της Ρωσίας έχει στείλει κυματισμούς ανησυχίας σε όλο τον κόσμο. Ένα μέρος που παρακολουθεί προσεκτικά είναι η Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικεί η Κίνα. Το Πεκίνο πρόσφατα ενίσχυσε τις στρατιωτικές πτήσεις κοντά στο νησί και προειδοποίησε για την αμερικανική υποστήριξη. 

Ο Μπάιντεν και ο Σι έχουν πολύ διαφορετικές κοσμοθεωρίες: 

Πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν φαινόταν ότι είχε την πρόθεση να επικεντρώσει εκ νέου την αμερικανική εξωτερική πολιτική προς την Ασία, όπου θεωρεί τον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ως καθοριστική πρόκληση του επόμενου αιώνα. Και ενώ η κρίση στην Ουκρανία έχει απασχολήσει τον Λευκό Οίκο τις τελευταίες εβδομάδες, οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι εξακολουθούν να είναι σε θέση να διατηρήσουν το κυρίαρχο όραμά τους.

cnn.com

Σχόλια