Ζελένσκι : Το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ τόσο αδύναμο


Σε ομιλία του την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι
επανέλαβε την έκκλησή του, να κλείσει ο ουκρανικός εναέριος χώρος μετά από μια νύχτα συναγερμών που ακούστηκαν «σχεδόν σε όλη» τη χώρα. 

«Καθένας από τους περισσότερους από 800 ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν τη χώρα μας είναι μια απάντηση σε ένα μακροχρόνιο ερώτημα σχετικά με το ΝΑΤΟ - εάν οι πόρτες της συμμαχίας είναι πραγματικά ανοιχτές για την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι μιλώντας από το γραφείο του την Τρίτη το απόγευμα. 

«Αν ήταν ανοιχτές, αν ήταν ειλικρινές, δεν θα έπρεπε να πείσουμε τη συμμαχία για 20 ημέρες να κλείσει τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία, να κλείσει από τον θάνατο που έφερε η ρωσική Πολεμική Αεροπορία. Αλλά ...δεν ακούνε ή δεν θέλουν να μας ακούσουν ακόμα». 

Συνέχισε αποκαλώντας το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, την αρχή της συλλογικής άμυνας, «αδύναμο» καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται. "Ορισμένα κράτη συμμαχίας φοβήθηκαν, λέγοντας ότι δεν μπορούν να απαντήσουν. Ότι δεν μπορούν να συγκρουστούν με ρωσικούς πυραύλους και αεροπλάνα στον ουρανό της Ουκρανίας. Επειδή αυτό, λένε, θα οδηγήσει σε κλιμάκωση, θα οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. … 

Και τι θα πουν αν η Ρωσία πάει πιο μακριά στην Ευρώπη, επιτιθέμενη σε άλλες χώρες; Είμαι βέβαιος το ίδιο που λένε και στην Ουκρανία. Το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ τόσο αδύναμο όσο τώρα. Αυτή είναι απλώς η γνώμη μας, " αυτός είπε.

Σχόλια