Το 1957 η Ελλάδα πέτυχε αυτάρκεια σε μαλακό σιτάρι με αποθέματα ως το 1984-Σήμερα παράγουμε μόνο το 10% !


Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΠΑΣΕΓΕΣ του 2015...

Μαλακό σιτάρι, από το οποίο γίνεται το ψωμί, εισάγουμε ετησίως πάνω από 1.000.000 τόνους αξίας εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως από χώρες όπως η Ρωσία, η Γαλλία και η Ουκρανία.

Οι εισαγωγές αυτές δεν είναι μόνο άσκοπες και καταστροφικές για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά πρόκειται και για σιτηρά αμφίβολης ποιότητας, αφού κάποιες ανατολικές χώρες υποχρεούνται βάσει κοινοτικής νομοθεσίας να κάνουν ακόμα και ελέγχους για ίχνη ραδιενέργειας!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1957 η Ελλάδα πέτυχε την αυτάρκεια σε μαλακό σιτάρι με την ποικιλία Γ 38290, που δημιούργησε το Ελληνικό Ινστιτούτο Σιτηρών. Μάλιστα, προς τα τέλη του 1970 υπήρχε πλεόνασμα που διατηρήθηκε μέχρι το 1984!

Έκτοτε αρχίζει ραγδαία μείωση της καλλιέργειας του μαλακού σιταριού, η οποία συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της καλλιέργειας του σκληρού. Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα 2.498.070 στρέμματα (με παραγωγή 649.800 τόνων) που καλλιεργούνταν με σκληρό σιτάρι στην Ελλάδα το 1981 αυξήθηκαν το 2001 σε 7.083.100 στρέμματα (με παραγωγή 1.457.260 τόνων), ενώ, αντίστροφα, τα 7.517.747 στρέμματα (με παραγωγή 2.106.270 τόνων) που καλλιεργούνταν με μαλακό σιτάρι στην Ελλάδα το 1981 μειώθηκαν το 2001 σε 1.682.273 στρέμματα (με παραγωγή 442.060 τόνων).

Η τεράστια μείωση της παραγωγής του ελληνικού μαλακού σιταριού και του κριθαριού αύξησε σημαντικά την εισαγωγή τους και οδήγησε σε μεγάλο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στον κλάδο των δημητριακών, που έφτασε το 2008 τα 365 εκατ. ευρώ, ενώ και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στον κλάδο των ζωοτροφών έφτασε την ίδια χρονιά στα 354 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, η έκταση του σιταριού την τελευταία εικοσαετία έχει μειωθεί κατά 1.650.000 στρέμματα... Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην Ευρώπη στην παραγωγή σιτηρών με 9 εκατ. στρέμματα, από τα οποία περίπου τα 6 εκατ. είναι με σκληρό και μαλακό σιτάρι!

neakriti.gr

Υ.Γ

Μαλακό σιτάρι: Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2019, τόσο η καλλιεργήσιμη έκταση μαλακού σίτου, όσο και η παραγωγή του παρουσιάζουν έντονα πτωτικές τάσεις (μείωση κατά 29,5% και 55,3%, αντίστοιχα). Παρότι η κατανάλωση του προϊόντος εμφάνισε μικρή αύξηση, η εγχώρια παραγωγή καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση σε ποσοστά χαμηλότερα του 50%, ενώ οι εισαγωγές υπερβαίνουν κατά πολύ τις εξαγωγές. 

Ας πάμε στο σήμερα...

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, από τους 900.000 τόνους μαλακού σιταριού που χρειάζεται η χώρα, οι 250.000 τόνοι, δηλαδή το 30%, εισάγονταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ αν προστεθεί και η Μολδαβία το ποσοστό αυτό φτάνει στο 35%. Η Ελλάδα σε μαλακό σιτάρι παράγει μόνο το 10% των αναγκών της, ενώ σε σκληρό έχει επάρκεια παραγωγής και δεν κάνει εισαγωγές.

Στην Ελλάδα, η παραγωγή μαλακού σιταριού έφτασε στα επίπεδα της αυτάρκειας τη δεκαετία του 1950 και προς τα τέλη του 1970 υπήρχε πλεόνασμα, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι το 1984. Έκτοτε αρχίζει ραγδαία μείωση της καλλιέργειας του μαλακού σιταριού, η οποία συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της καλλιέργειας του σκληρού.

Υπενθυμίζεται κάποιες χώρες αποφασίζουν να διακόψουν τις εξαγωγές και να κρατήσουν τις όποιες ποσότητες παράγουν αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση. Η Ουγγαρία ήδη ανακοίνωσε πως μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών. Επίσης Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν περιορίσει τις εξαγωγές τους. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ανακοίνωση απαγόρευσης εξαγωγής σιταριού να εκδοθεί και από την Σερβία.

Σε επαφή βρίσκεται η ηγεσία του ΥπΑΑΤ με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εισαγωγέων Δημητριακών και εκπροσώπους της Αλευροβιομηχανίας σε αναζήτηση εναλλακτικών αγορών από χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας, «οι μύλοι χρησιμοποιούν μαλακά και σκληρά σιτάρια. Η χώρα μας είναι βασικός παραγωγός σκληρού. Εισάγουμε όμως μαλακό σιτάρι. Σήμερα οι τιμές μαλακού είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και ακολουθούν τις τιμές του πετρελαίου. Επίσης έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι τιμές μεταφορικών

Αυτό που μας απασχολεί σήμερα είναι η επάρκεια της ελληνικής αγοράς σε μαλακό σιτάρι. Δεν μπορούμε να ξέρουμε που θα φτάσει η τιμή. Υπάρχουν αποθέματα αυτή την στιγμή στους μύλους αλλά θα πρέπει άμεσα να βρούμε εναλλακτικές αγορές. Γίνεται προσπάθεια να αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές που κάναμε από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας από τις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά. Ειδικά από τις ΗΠΑ έχουμε να κάνουμε εισαγωγές 25 χρόνια εισαγωγές μαλακού σιταριού, κυρίως λόγω τιμής (ρώσικα σιτάρια ήταν φτηνότερα).

Πάντως το κόστος του ψωμιού θα εξαρτηθεί και από την αύξηση του κόστους της ενέργειας. Στο εμπόριο δεν μπορείς να πουλήσεις με ζημιά. Έχουμε τριπλασιασμό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με πέρσι. Αυτή είναι μεγάλη διαφορά και σίγουρα θα επηρεάσει τη διαμόρφωση της τελικής τιμής».

agrotypos.gr

Σήμερα σε τηλεοπτικό σταθμό, ο καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπος Κασίμης μίλησε, για την έκρηξη στις τιμές των σιτηρών και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι ελλειμματική στην παραγωγή μαλακού σιταριού, καθώς παράγει μόνο το 10%. 

 

 

Σχόλια