Η Πρωθυπουργός της Μολδαβίας ζητάει βοήθεια για τους πρόσφυγες: "Μετά από μόλις 10 ημέρες πολέμου φτάσαμε στα όρια μας"


Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο CNN την Κυριακή, η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ναταλία Γαβριλίτα προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει καθώς οι Ουκρανοί πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη χώρα κατά χιλιάδες. 

«Βλέπουμε μια εξαιρετική ανθρωπιστική κρίση», είπε η Γαβριλίτα. "Ήδη 230.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα της Μολδαβίας από την Ουκρανία και περίπου 120.000 έχουν επιλέξει να μείνουν. 96.000 είναι Ουκρανοί πολίτες." Το ποσοστό αυτό αποτελεί το 4% του συνολικού πληθυσμού της Μολδαβίας των 2,6 εκατομμυρίων, πρόσθεσε. «Κάθε όγδοο παιδί στη Μολδαβία είναι πλέον πρόσφυγας». «Καταδίκασε έντονα» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της Μολδαβίας έκανε ό,τι μπορούσε για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες -- αλλά η ικανότητά τους ήταν περιορισμένη. «Δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μαζική εισροή αν δεν υπήρχε η εξαιρετική αλληλεγγύη των ανθρώπων», πρόσθεσε. "Τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των προσφύγων μένουν με οικογένειες. Πολλοί Ουκρανοί έχουν φίλους ή συγγενείς στη Μολδαβία -- αλλά και απλοί άνθρωποι πήραν ουκρανικές οικογένειες και τους προσκάλεσαν στα σπίτια τους.

" Προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει διαδρόμους για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να μετακινηθούν προς άλλες χώρες, προειδοποιώντας, "μετά από μόλις 10 ημέρες πολέμου, φτάσαμε στα όρια μας. Νομίζω ότι η ροή των προσφύγων είναι μεγαλύτερη και ταχύτερη από τις προβλέψεις."

Σχόλια