Washington Post: Ρωσικά drone χρησιμοποιούν υλικά πάνω από δέκα δυτικών εταιρειών !


Στις αρχές του 2017, ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται τη Ρωσία κατέρριψαν ένα drone, που πραγματοποιούσε επιτήρηση πάνω από την ανατολική πλευρά της Ουκρανίας. 

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος - μήκους σχεδόν έξι ποδιών, με μύτη σε σχήμα κώνου και γυαλιστερό γκρι σώμα - είχε όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός ρωσικού στρατιωτικού drone. 

Αλλά όταν οι ερευνητές το άνοιξαν, βρήκαν ηλεκτρονικά εξαρτήματα που κατασκευάζονταν από μισή ντουζίνα δυτικές εταιρείες. Ο κινητήρας προήλθε από μια γερμανική εταιρεία που προμηθεύει χομπίστες αερομοντέλων. Τα τσιπ υπολογιστών για πλοήγηση και ασύρματη επικοινωνία κατασκευάστηκαν από προμηθευτές των Η.Π.Α. Μια βρετανική εταιρεία παρείχε ένα τσιπ με ανίχνευση κίνησης. Άλλα μέρη προέρχονταν από την Ελβετία και τη Νότια Κορέα. 


 «Έμεινα έκπληκτος όταν τα εξετάσαμε όλα μαζί βλέποντας την ποικιλία των διαφορετικών χωρών που είχαν παραγάγει όλα αυτά τα εξαρτήματα», είπε ο Damien Spleeters, ερευνητής της ομάδας Conflict Armament Research (CAR) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ταξίδεψε στην Ουκρανία για να εξετάσει το drone. 

Όλα ήταν φορτωμένα με δυτικά ηλεκτρονικά. Χωρίς αυτά τα εξαρτήματα, είπε ο Spleeters, ο οποίος συνόψισε τα ευρήματά του σε μια έκθεση που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία, η Ρωσία θα ήταν πιο δύσκολο να παράγει και να χειρίζεται τα drone, σίγουρα.

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται σχετικά με μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο εμπορικών κυρώσεων που αποσκοπούν να αποκόψουν τη Ρωσία από ξένα τσιπ υπολογιστών και ηλεκτρονικά είδη. Η έρευνα του Spleeters δείχνει πόσο βαθιά η απαγόρευση θα μπορούσε να βλάψει τον ρωσικό στρατό - και γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να αποσυρθεί. 

Η Ρωσία είναι γνωστή για τους επιστήμονες και τους χάκερ της, αλλά παράγει ελάχιστα δικά της ηλεκτρονικά είδη ή υλικό υπολογιστών, βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές. Ωστόσο, η παρεμπόδιση της ροής αυτών των αγαθών μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Ορισμένα από τα εξαρτήματα του drone που εντόπισε η CAR ταξίδεψαν στη Ρωσία μέσω μεσαζόντων και μικρών εμπορικών εταιρειών των οποίων οι επιχειρήσεις μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Επιπλέον, οι σχετικά μικρές ποσότητες που πιθανόν να χρειαστεί ο ρωσικός στρατός μπορεί να του επιτρέψουν να αποκτήσει εξαρτήματα κρυφά, δήλωσε ο Malcolm Penn, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έρευνας Future Horizons με έδρα το Λονδίνο. 

«Αν θέλεις μόνο 500 ή 1.000 κομμάτια είναι εύκολο να τα αγοράσεις και πολύ δύσκολο να σταματήσεις», είπε. Υπάρχουν πάντα άτομα με βαλίτσες που πηγαίνουν στην Άπω Ανατολή, αγοράζουν πράγματα και επιστρέφουν».


 Το drone περιείχε επίσης εξαρτήματα κατασκευής ΗΠΑ σχεδιασμένα για πλοήγηση και ασύρματη επικοινωνία. Ένας από τους προμηθευτές, η Digi International, με έδρα το Hopkins, Minn., είπε στην CAR ότι πούλησε το υλικό ασύρματων επικοινωνιών σε έναν διανομέα με έδρα τις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2012, αλλά ότι ο διανομέας δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τον τελικό παραλήπτη, σύμφωνα με την CAR. 

Η Digi International είπε στην The Post ότι ελέγχει όλες τις πωλήσεις, για να βεβαιωθεί ότι δεν προμηθεύει κανένα απαγορευμένο μέρος κατά παράβαση των νόμων για τον έλεγχο των εξαγωγών των ΗΠΑ. «Δεν γνωρίζουμε πώς το εν λόγω προϊόν κατέληξε σε ρωσικό drone. Δεν επιδοκιμάζουμε τη χρήση των μονάδων μας από ξένους παράγοντες σε περιπτώσεις στρατιωτικής χρήσης», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που εστάλη μέσω email. Η Maxim Integrated, από το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, είπε στην CAR ότι κατασκεύασε ένα εξάρτημα πλοήγησης που βρέθηκε στο drone το 2013 και το έστειλε στους διανομείς του τον Ιανουάριο του 2014. Πρόσθεσε ότι το εξάρτημα «δεν έχει σχεδιαστεί για χρήση σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. 

washingtonpost

Σχόλια

  1. Κατασκευές για έλεγχο & μπλοκάρισμα στα κακόβουλα DRONE .... Υπηρεσίες & Τεχνική Υποστήριξη Υψηλού Επιπέδου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.