Times of Israel:Drone από το Λίβανο ενεργοποίησε τις σειρήνες σε όλο το βορρά και απέφυγε το Iron Dome


Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) αναφέρουν ότι, απογειώθηκαν αεροσκάφη και εκτοξεύτηκαν πύραυλοι εναντίον drone αλλά αστόχησαν...

Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ αναφέρουν ότι, εκτόξευσαν πύραυλο από το Iron Dome σε ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που εισήλθε στη χώρα από τον Λίβανο την Παρασκευή, αλλά δεν κατερρίφθη

Η επίθεση και οι αποτυχημένες προσπάθειες αναχαίτισης, πυροδότησαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε μεγάλες περιοχές του βορρά του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε επίσης ότι, χρησιμοποίησε μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα για να αντιμετωπίσει το drone, το οποίο εισήλθε στο Ισραήλ μια ημέρα αφότου ο στρατός κατέρριψε δύο άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που εισήλθαν στον εναέριο χώρο του, ένα από αυτά από τον Λίβανο.

«Ένα drone εντοπίστηκε να πετά από λιβανέζικο έδαφος προς το Ισραήλ. Το drone πέρασε στην επικράτειά μας και η διαδρομή πτήσης του παρακολουθήθηκε από συστήματα ανίχνευσης. Ενεργοποιήθηκαν ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη, ένας πύραυλος του Iron Dome εκτοξεύτηκε χωρίς επιτυχή αναχαίτιση και ενεργοποιήθηκαν σειρήνες στο εσωτερικό μέτωπο», ανέφερε ο στρατός.

«Μετά από λίγα λεπτά, το drone επέστρεψε στον Λίβανο», ανέφερε το IDF

Ο στρατός είπε δεν σχολίασε περαιτέρω το ακριβές μοντέλο του drone. Δεν ήταν σαφές εάν ήταν οπλισμένο.

Η διείσδυση της Παρασκευής ήρθε μια ημέρα αφότου ο στρατός κατέρριψε ένα drone στα σύνορα με το Λίβανο, που ανήκε στην τρομοκρατική ομάδα της Χεζμπολάχ και μετά από προειδοποιήσεις από Ισραηλινούς αξιωματούχους για επιθέσεις με drone τις τελευταίες ημέρες. Στρατεύματα κατέρριψαν επίσης ένα drone που εισήλθε στο Ισραήλ από τη Γάζα.

Την Τετάρτη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ισχυρίστηκε ότι, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα κατασκευάζει τα δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Παράγουμε drones στον Λίβανο εδώ και πολύ καιρό και όποιος θέλει να τα αγοράσει, υποβάλει παραγγελία», είπε.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ βρίσκονται τεχνικά σε κατάσταση πολέμου και στα φυλασσόμενα σύνορα συνήθως διεισδύουν drones και από τις δύο πλευρές. 

Την Κυριακή, ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν κατά λάθος πυρ, εναντίον ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους των Ισραηλινών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, αφού υπέθεσαν ότι επρόκειτο για εχθρικό αεροσκάφος.

Ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι επιθέσεις drones είναι πιθανό να αυξηθούν, λέγοντας ότι αποτελούν ένα αυξανόμενο πρόβλημα παγκοσμίως. «Είναι φθηνό και εύκολο να πραγματοποιούνται επιθέσεις drone», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας κατά τη διάρκεια μιας κρατικής επίσκεψης στο Μπαχρέιν του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την απειλή που θέτουν τα drones, ειδικά εμπορικού τύπου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιτήρηση αλλά και  για την εκτέλεση πολύπλοκων επιθέσεων.

 

timesofisrael.com

 

Σχόλια