The Economist:Μια συναρπαστική αυθεντική ιστορία μιας από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου

Ένα νέο βιβλίο του Bruce Clark, τακτικού συνεργάτη πολιτισμού και ιδεών, θα ενθουσιάσει ακόμα και όσους γνωρίζουν την Αθήνα...

«Athens: City of Wisdom»

Η επιλογή της Αθηνάς ως προστάτιδας αντί του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα, ήταν μια έξυπνη κίνηση των πολιτών της Αθήνας. Ο μύθος υποστηρίζει ότι η θεά της σοφίας τους κέρδισε φυτεύοντας μια ελιά ως υπόσχεση γόνιμης μακροζωίας. Ήταν τόσο καλή όσο ο λόγος της. Τρεις χιλιάδες χρόνια μετά, η πόλη παραμένει μια από τις μεγάλες και πιο ενδιαφέρουσες πρωτεύουσες του κόσμου. Σε αυτή τη ζωντανά διασκεδαστική νέα ιστορία, ο Bruce Clark δείχνει στους αναγνώστες το γιατί. Σε 500 σελίδες, αφηγείται επιδέξια την ιστορία μιας πόλης που κράτησε τη σκηνή για μια χιλιετία, στη συνέχεια αποσύρθηκε, αλλά δεν έχασε ποτέ την ικανότητά της να συναρπάζει.

Αυτός ο ιδρυτικός μύθος, με το μήνυμα της αθηναϊκής εξαιρετικότητας, έγινε το θέμα ενός από τα αετώματα του Παρθενώνα τον πέμπτο αιώνα π.Χ. Οι Αθηναίοι  έζησαν με αυτό: κατατρόπωσαν δύο περσικές εισβολές, έχτισαν αυτή την ομορφιά στην Ακρόπολη και δημιούργησαν μια επαναστατική μορφή διακυβέρνησης που ενδυνάμωσε τους πολίτες της να κάνουν εξαιρετικά πράγματα. Ήταν μια ιδέα τόσο ισχυρή που επέζησε από έναν καταστροφικό πόλεμο με τη Σπάρτη και άντεξε με κάποια μορφή για άλλα 200 χρόνια. Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, η Αθήνα παρέμεινε το νευραλγικό κέντρο για την πνευματική ζωή, εκπαιδεύοντας την ελίτ της αυτοκρατορίας και εμπνέοντας πολλά νέα κτίρια. Η Αψίδα του Αδριανού, η βιβλιοθήκη του και ο Ναός του Ολυμπίου Διός βρίσκονται ακόμα εκεί σήμερα.

Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε, η πολυθεϊστική Αθήνα έχασε μέρος της σημασίας της. Αλλά ο Κλαρκ θέλει να δείξει ότι κάτι από την επιρροή της επέζησε της χριστιανικής περιόδου. Οι αναγνώστες μαθαίνουν ότι ο Παρθενώνας έγινε μια υπέροχη εκκλησία και τόπος προσκυνήματος αφιερωμένου στην Παναγία... Καθώς το Βυζάντιο διαλύθηκε αργότερα, η Αθήνα πολεμήθηκε από Ιταλούς και Ισπανούς έως ότου έπεσε στην Οθωμανική υποτέλεια το 1460. Τρεις αιώνες μετά, η Ακρόπολη ήταν το σπίτι μιας τουρκικής φρουράς και οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες σκιαγράφησαν τα ερείπιά της, μερικοί κυνικά τους λεηλάτησαν για τον στολισμό της συλλογής τους.

Μετά την ανεξαρτησία το 1832, η Αθήνα καταστράφηκε με μπουλντόζες για να δημιουργήσει ένα κομμάτι του κλασικού της εαυτού και η Ακρόπολη απογυμνώθηκε στα κλασικά της απαραίτητα. Αλλά ήταν κεφάλαιο για ένα έθνος μόνο 800.000 ψυχών που χρειαζόταν περισσότερους φορολογούμενους για να πετύχει. Έτσι ξεκίνησε η Μεγάλη Ιδέα της συγκέντρωσης όλων των Ελλήνων σε μια νεοβυζαντινή πολιτεία με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη. Η «σχεδόν αλάνθαστη πολιτική ιδιοφυΐα» του Ελευθέριου Βενιζέλου παραλίγο να τα καταφέρει, αλλά η αποτυχία της αλυτρωτικής αντίληψης οδήγησε σε μια τεράστια ανταλλαγή ελληνοτουρκικών πληθυσμών, την οποία ο Clark περιγράφει με αίσθηση: τόσο για την εμπειρία των μεμονωμένων προσφύγων, όσο και την ανεξίτηλη συνεισφορά τους στην Ελλάδα. οικονομική και πολιτιστική ζωή.

Το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν η παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων. Δύο φορές τον 20ο αιώνα, οι δρόμοι της Αθήνας έγιναν μάρτυρες μαχών μεταξύ βρετανικών και ελληνικών δυνάμεων και τον 21ο, βίαιες διαμαρτυρίες ενάντια στο πακέτο λιτότητας που ήταν μέρος μιας συμφωνίας διάσωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Clark καθοδηγεί επιδέξια τους αναγνώστες στις επιπτώσεις της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Αθήνα, τόσο στο τρομερό ανθρώπινο κόστος όσο και στις αλλαγές που επήλθαν με την ανάκαμψη.

Σε όλο το βιβλίο, ο Κλαρκ καλεί την υπέροχη "χορωδία" που έχει συγκεντρώσει για να μοιραστεί την ιστορία: η Αγία Φιλοθέη, μια μοναχή του 16ου αιώνα που μαρτύρησε από ληστές και έγινε η προστάτιδα της πόλης. Η νοσοκόμα Florence Nightingale, που περπάτησε την Ακρόπολη υπό το φως του φεγγαριού και έφερε στο σπίτι μια κουκουβάγια. Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης που τόλμησε να μιλήσει ενάντια στη στρατιωτική χούντα και του οποίου η υπέροχη ποίηση άνοιξε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004.

Η Αθήνα είναι ένα μείγμα μιας πόλης, ένας συνδυασμός απαράμιλλης και απόλυτης ομορφιάς , της οποίας οι εκκεντρικότητες προκαλούν μια αγάπη που δεν μπορεί να είναι άκριτη. Η κριτική εκτίμηση του  Κλαρκ λάμπει σε κάθε σελίδα καθώς περιγράφει σημεία σημεία της πόλης όπως τον καθεδρικό ναό, τα απότομα σοκάκια της Πλάκας («ένα από τα παλαιότερα συνεχώς κατοικημένα μέρη στον κόσμο») και τις ατελείωτες πολυκατοικίες που μπορεί να βλάπτουν τα μάτια, αλλά προσφέρονται για κοινωνική ανάμειξη και οικογενειακή συνοχή.  

Το βιβλίο «Athens: City of Wisdom» είναι ένας θρίαμβος του βιβλίου, που πρέπει να διαβάσουν όσοι γνωρίζουν ήδη τη σημασία και τη γοητεία αυτής της πόλης και όσοι το θέλουν. Είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα. 

https://www.economist.com/culture/2022/02/02/an-engaging-original-history-of-one-of-the-worlds-oldest-cities

 

Σχόλια