Τουρκικές εταιρείες παρείχαν εξοπλισμό στο ISIS για την δημιουργία οπλισμένων drone


Τρεις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες προμήθευσαν στο Ισλαμικό Κράτος (ISIL) υλικά αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών
,
ανέφερε τη Δευτέρα η τουρκική εφημερίδα Birgün, επικαλούμενη έκθεση της τουρκικής Επιτροπής Ερευνών Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK).

Οι εταιρείες - Altun İnci, Elferah και Mavi Yelken - που ιδρύθηκαν όλες από τον Σύρο υπήκοο στον οποίο έχει χορηγηθεί η τουρκική υπηκοότητα, Ibrahim Hag Geneid, πούλησαν τα υλικά σε στελέχη του ISIS, σύμφωνα με την έκθεση MASAK 2021.

Στη συνέχεια, η τζιχαντιστική οργάνωση χρησιμοποίησε τα υλικά για να δημιουργήσει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναφέρει η έκθεση, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τα περιουσιακά στοιχεία δεκάδων ανθρώπων που οι αρχές πιστεύουν ότι συνδέονται με το ISIS.

Το ISIS είναι γνωστό για το πρόγραμμα drone του και χρησιμοποίησε drones στο Ιράκ και τη Συρία για συλλογή πληροφοριών για εκτόξευση όλμων...

Ο Geneid διατήρησε επαφή με τον Sajid Farooq Babar, γνωστό ως ειδικό των drone του ISIS, ο οποίος έστειλε αποστολές στη Συρία μέσω του νότιου λιμανιού της Μερσίνης της Τουρκίας και σκοτώθηκε από αμερικανικό χτύπημα το 2017, ενώ παρακολουθούνταν στενά από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με την έκθεση.

Ενώ η Άγκυρα έχει επικριθεί για τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση του ISIS, Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για να καταπολεμήσει την απειλή που θέτει η οργάνωση.

Το ISIS συνεχίζει να βασίζεται σε «υλικοτεχνικούς κόμβους» εντός της Τουρκίας για τα οικονομικά του, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021. 

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, η Τουρκία χορήγησε υπηκοότητα σε οκτώ μέλη του ISIS, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων κατασχέθηκαν λόγω τρομοκρατικών δεσμών, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ankara Gazetecisi.

ahvalnews

Σχόλια