Το Πεντάγωνο ολοκλήρωσε την πρώτη φάση αντικατάστασης του προβληματικού πληροφοριακού συστήματος υποστήριξης των F-35

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ολοκλήρωσε την αποστολή της πρώτης παρτίδας ενός νέου πληροφοριακού συστήματος υποστήριξης για το F-35 Joint Strike Fighter, αντικαθιστώντας ένα παλαιότερο, ελαττωματικό σύστημα που προκαλεί πονοκεφάλους στο πρόγραμμα εδώ και χρόνια.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, το Γραφείο του Προγράμματος JPO F-35 ανέφερε ότι, τα πρώτα 14 σετ του νέου Operational Data Integrated Network (ODIN) του συστήματος logistic έχουν ολοκληρωθεί.

Το ODIN είναι το παλαιότερα γνωστό ως Autonomic Logistics Information System (ALIS)

Το JPO δήλωσε ότι τα κιτ ODIN χρησιμοποιούνται τώρα από την Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών, καθώς και από τρεις συμμάχους που πετούν F-35, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Ιταλία.

Ο Έρικ Φικ, ο Γενικός Διευθυντής του προγράμματος F-35, περιέγραψε την ανάπτυξη του ODIN ως ένα βασικό βήμα, για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων υποστήριξης του επιχειρησιακού έργου των F-35.

Ο Φικ είπε στην ανακοίνωση ότι, ήταν μια συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας και των εταίρων μας στο F-35. Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την υποστήριξη της διεθνούς υποστήριξης και της επιχειρησιακής διαχείρισης του παγκόσμιου και επεκτεινόμενου στόλου των F-35.

Το σύστημα ALIS στο F-35 σχεδιάστηκε για να βοηθά τους τεχνικούς να παραγγείλουν ανταλλακτικά, να προγραμματίζουν και να συντηρούν το αεροσκάφος και να παρακολουθούν ποιο αεροσκάφος είναι έτοιμο να πετάξει.

Η χρήση του συστήματος ALIS ήταν συχνά αναποτελεσματική ή παραπλανητική, σύμφωνα με το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης (GAO). Οι μηχανικοί θα έπρεπε να το λειτουργούν χειροκίνητα, μερικές φορές σε υπολογιστικά φύλλα του Excel.

Το ALIS ήταν επίσης εξαιρετικά μη φιλικό προς το χρήστη, σύμφωνα με το GAO, με ένα δύσκολο στην πλοήγηση σύστημα διεπαφής. Ο ογκώδης server του που ζυγίζει περίπου 200 λίβρες ο καθένας, (ολόκληρο το σύστημα πλησιάζει τις 900 λίβρες) απαιτούσε ένα ολόκληρο δωμάτιο για να λειτουργήσει, κάτι που έκανε δύσκολη την ανάπτυξη και αποθήκευση σε ένα αεροπλνοφόρο.

Το 2020, το JPO ανακοίνωσε ότι το ALIS θα αντικατασταθεί από ένα νέο σύστημα logistics, σχεδιασμένο από τη Lockheed Martin

Σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος, το νέο σύστημα ODIN, ζυγίζει λιγότερο από το ένα τέταρτο των 891 λιβρών του ALIS.

Το JPO είπε ότι η νέα υποδομή του  βασικού ODIN μειώνει το κόστος έως και 50% σε σχέση με το ALIS. Τα συστήματα είναι επίσης πιο ασφαλή και ευκολότερα στην εξυπηρέτηση και υποστήριξη...

Περισσότερες μονάδες ODIN θα παραδοθούν αργότερα αυτό το έτος και το 2023, καθώς τα παλαιά συστήματα θα καταργηθούν.  Ο χρόνος υλοποίησης εξαρτάται από το πόσα χρήματα είναι διαθέσιμα και πότε οι επιχειρησιακές μοίρες μπορούν να βρουν χρόνο στα προγράμματά τους.

Καθώς το σύστημα μεταβαίνει σε ODIN, η έκθεση προειδοποιεί ότι τα προβλήματα κυβερνοασφάλειας του ALIS, που εντοπίστηκαν κατά τη δοκιμή του προγράμματος, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Το νέο σύστημα logistics ODIN έχει παραληφθεί από : Naval Air Station Lemoore Καλιφόρνια, Nellis Air Force Base, Nevada, Hill Air Force Base, Utah, Eielson Air Force Base, Miramar, California; Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Eglin, Αριζόνα, Edwards Air Force Base, Καλιφόρνια και Amendola Air Base, Portsmouth Naval Base

 

defensenews.com

Σχόλια