Το Ισραήλ αναζητά απαντήσεις για το ιρανικό drone που πέταγε χαμηλά και δεν εντοπίστηκε-καταρρίφθηκε

Το drone της Χεζμπολάχ που διείσδυσε στον ισραηλινό εναέριο χώρο την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια επέστρεψε στον Λίβανο ανησυχεί τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Η διείσδυση ενός  drone της Χεζμπολάχ στον κυρίαρχο εναέριο χώρο του Ισραήλ στις 18 Φεβρουαρίου και η επιστροφή του στο Λίβανο αλώβητο, προκάλεσε μόνο ψυχολογική ζημία στο Ισραήλ. Αλλά μπορεί το περιστατικό να πιστοποιεί ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, το οποίο είναι η περιορισμένη ικανότητα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή των drone σε αυτό το μέτωπο. 

Το drone που στάλθηκε στο Ισραήλ την περασμένη Παρασκευή δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και η διαδρομή που επέλεξαν οι χειριστές του - κοντά στο έδαφος - φέρεται να δυσκόλεψε πολύ τον εντοπισμό και την κατάρριψή του. Παρόλα αυτά, τα συστήματα των IDF κατάφεραν να προσδιορίσουν την προσέγγισή του στο ισραηλινό έδαφος και να παρακολουθήσουν την πτήση του, τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο. Όταν εξακριβώθηκε η ταυτότητα, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αποφάσισαν να αναπτύξουν όλα τα δυνατά μέσα για να την καταρρίψουν: ηλεκτρονικά όπλα, μαχητικά αεροσκάφη και το Iron Dome. Προς μεγάλη απογοήτευση των Ισραηλινών, το drone κατάφερε να αποφύγει όλα αυτά τα μέσα και μετά από πτήση περίπου ενός τέταρτου της ώρας στον ισραηλινό εναέριο χώρο, επέστρεψε αβλαβές στους χειριστές του. 

Από τη στιγμή που εκτοξεύτηκε ένας πύραυλος αναχαίτισης , το Ισραήλ αποφάσισε να ηχήσει δύο συναγερμούς στα βόρεια του το απόγευμα της Παρασκευής, προκειμένου να επιτρέψει στους κατοίκους να προστατευτούν από τα θραύσματα του βλήματος που σκορπίστηκαν παντού. Πανικόβλητοι πολίτες έτρεξαν στα καταφύγια, αμέσως μετά την απόπειρα αναχαίτισης, τα στρατιωτικά συστήματα έχασαν την επαφή με το drone. Μετά από λίγες ώρες επαληθεύτηκε ότι δεν αναχαιτίστηκε. 

Το Ισραήλ πιστεύει ότι η απόφαση της Χεζμπολάχ να εκτοξεύσει το μικρό drone την Παρασκευή ήταν ένα μήνυμα προς το Ισραήλ και μια προσπάθεια να το φέρει σε δύσκολη θέση, αφού μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, οι IDF κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ που εκτοξεύτηκε προς το Ισραήλ. Καταρρίφθηκε με αυτά που ονομάζονται «ήπια μέτρα» — δηλαδή ηλεκτρονικά όπλα. 

Την Παρασκευή αυτά τα ηλεκτρονικά όπλα απέτυχαν, όπως και τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome . Όπως σε κάθε αποτυχία, το IDF διεξάγει μια εις βάθος έρευνα, αλλά η οξεία κριτική στο Ισραήλ δεν αφορά μόνο τις τεχνικές πτυχές της αποτυχίας κατάρριψης του αεροσκάφους, αλλά και τη συνολική ανταπόκριση — ειδικά την απόφαση να ηχήσoυν οι δύο συναγερμοί το απόγευμα της Παρασκευής και να στείλουν χιλιάδες πολίτες σε καταφύγια εξαιτίας ενός μικρού και ακίνδυνου αεροσκάφους που εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Πολλοί στις δυνάμεις ασφαλείας πιστεύουν ότι η απόφαση να σημάνει συναγερμός έδωσε στη Χεζμπολάχ μια ψυχολογική νίκη και αδικαιολόγητα επέτρεψε στην ομάδα να ανατρέψει την καθημερινή ζωή των Ισραηλινών πολιτών. 

Τα τελευταία χρόνια η Χεζμπολάχ έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η εκτίμηση είναι ότι η οργάνωση διαθέτει δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφόρων τύπων και μεγεθών, αν όχι περισσότερα, που σκοπό έχουν τη συλλογή πληροφοριών ή απλώς σκόπιμη πρόκληση του Ισραήλ. Είναι σημαντικό ότι ένα τέτοιο αεροσκάφος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο ακριβείας εάν είναι γεμάτο με εκρηκτικά. 

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των drone, με τα διάφορα μεγέθη και σκοπούς, είναι ότι είναι σχετικά απλά στη λειτουργία τους, δεν είναι πολύ ακριβά και μεταφέρονται εύκολα από μέρος σε μέρος. Όχι μόνο αυτό, έχουν ένα σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα επειδή έχουν χαμηλή υπογραφή ραντάρ και είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. 

Η σχετικά αδύναμη απάντηση του Ισραήλ επιβεβαιώνει την περίπλοκη κατάσταση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Από όσο είναι γνωστό, το Ιράν δεν ενεπλάκη στο επεισόδιο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά το Ισραήλ επανέλαβε ότι η Τεχεράνη είναι η πηγή κάθε κακού, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών — είναι υπεύθυνο για την έρευνα και την ανάπτυξη , και διαδίδει πληροφορίες και τεχνολογία. 

Το γεγονός ότι αυτή τη φορά το Ισραήλ επέδειξε χαμηλές επιχειρησιακές ικανότητες και δεν κατάφερε να αναχαιτίσει το μικρό αεροσκάφος που εισήλθε στο έδαφός του την περασμένη Παρασκευή, βλάπτει πολύ την αποτρεπτική του οργάνωση προς την τρομοκρατική οργάνωση στο βορρά, αλλά πιο σοβαρά προς άλλες πηγές στην περιοχή ανάμεσά τους και το Ιράν. Έτσι, εκτός από μια ενδελεχή επιχειρησιακή έρευνα για την αποτυχία αναχαίτισης του αεροσκάφους που εισήλθε στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, το Ισραήλ θα πρέπει να διαμορφώσει την πολιτική του πριν από το επόμενο περιστατικό που θα περάσει τις κόκκινες γραμμές του, που αναμφίβολα θα συμβεί.

 

Σχόλια