Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν δικό τους drone στα σύνορα με τον Λίβανο λόγω λανθασμένης αναγνώρισης


Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον ενός drone
στα σύνορα του Λιβάνου το απόγευμα της Κυριακής...Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι το drone ανήκε στον Ισραηλινό στρατό.

Οι στρατιώτες αρχικά υποψιάστηκαν ότι το drone είχε περάσει από τον Λίβανο στον ισραηλινό εναέριο χώρο, ανέφεραν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Πυροβόλησαν εναντίον του λόγω «λανθασμένης αναγνώρισης».

Το drone δεν υπέστη ζημιές στο συμβάν, είπε ο στρατός. Πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα.

Δεν ήταν αμέσως σαφές σε ποιον τύπο drone έγινε η επίθεση.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν γίνει τακτικό χαρακτηριστικό των αυστηρά φυλασσόμενων συνόρων τους.

Μικρά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για απλές αποστολές αναγνώρισης είναι οι τύποι μη επανδρωμένων αεροσκαφών των IDF που έχουν πέσει στο παρελθόν στον Λίβανο. Τέτοια drones, τα οποία είναι σχετικά φθηνά, συντρίβονται ή καταρρίπτονται στον Λίβανο —και στη Λωρίδα της Γάζας— με συχνότητα μία φορά κάθε λίγους μήνες.

Ο Λίβανος διαμαρτύρεται τακτικά για ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης που εισβάλλουν στον εναέριο χώρο του, αλλά ο Ισραηλινός Στρατός υποστηρίζει ότι τέτοιες εισβολές είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της τρομοκρατικής ομάδας Χεζμπολάχ, την οποία η λιβανική κυβέρνηση προτίθεται να κρατήσει υπό έλεγχο.

Τουλάχιστον 74 drones που πέταξε η Χεζμπολάχ πέρασαν στο ισραηλινό έδαφος πέρυσι, σε σύγκριση με 94 το 2020 και 54 το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla. Τα περισσότερα από τα drone καταρρίφθηκαν.

timesofisrael


Σχόλια